Израелската гранична полиция е задържала силово дългогодишен кореспондент на сателитния

...
Израелската гранична полиция е задържала силово дългогодишен кореспондент на сателитния
Коментари Харесай

"Ал Джазира" съобщи, че израелските власти са задържали силово неЙн репортер

Израелската гранична полиция е задържала силово дълготраен сътрудник на сателитния ефирен канал " Ал Джазира ". Жената е арестувана, до момента в който отразявала събитията в квартал на Ерусалим, в който десетки палестински фамилии са набелязани за изпъждане от еврейски заселници, съобщи Асошиетйед прес.

Гивара Будейри беше освободена нощес, няколко часа откакто беше арестувана от гранична полиция в квартал " Шейх Джара ", където тя била с бронежилетка с надпис " Преса ". " Ал Джазира " съобщи, че полицията е унищожила техника на оператор на канала.

Будейри е със счупена ръка и през днешния ден е останала под лекарско наблюдаване в болница " Хадаса " в Ерусалим, сподели Уалид Омари, началник на кореспондентското бюро на " Ал Джазира " в Ерусалим.
Будейри постоянно прави репортажи от " Шейх Джара ", сподели Омари.
Вчера тя отразявала седящ митинг на палестинци на мястото. Омари сподели, че израелската гранична полиция поискала документите й за идентичност, а тя предложила водачът на репортерския екип да ги донесе от колата. Омари сподели, че органите на реда отказали да й разрешат да ги вземе и вместо това почнали да крещят и да я блъскат. В един миг служителите на реда й поставили белезници и я вкарали в автомобил на гранична полиция.

Качени в интернет фрагменти демонстрират Будейри окована в белезници и заобиколена от чиновници на граничната полиция. Докато стиска крепко с ръце преносимия компютър си, тя се чува да крещи: " Не пипайте, задоволително, задоволително ".
Омари съобщи, че Будейри има акредитация от израелската държавна пресслужба.
Израелската полиция сподели, че Будейри е арестувана, откакто е била помолена да удостовери самоличността си, отказала е и изблъскала служител на реда.

Орен Зив, оператор на мястото, сподели, че все още на случая, който станал станал в 19:00 ч. и траял секунди, митингът на палестинците бил завършил. Полицаите не изчакали Будейри да се легитимира. Отвели я в чакащ автомобил на гранична полиция със затъмнени прозорци, в който тя била сложена на задната седалка дружно с дами полицейски чиновници.

Временният общоприет шеф на " Ал Джазира " Мостефа Суаг осъди полицейските дейности. " Систематичните дейности, ориентирани против наши публицисти, са в цялостен прорез с всички интернационалните конвенции ", сподели той.
" Те атакуват публицистите в Източен Ерусалим, тъй като не желаят те да продължат да отразяват ставащото в " Шейх Джара ", съобщи Омари.

Напрежението в " Шейх Джара " разпали безредици, траяли със седмици, и способства за ибухването на война сред Израел и Хамас, откакто на 10 май ислямистката формация изстреля няколко ракети по Ерусалим, позиционирайки се като бранител на палестинските права в свещения град.

Войната, при която починаха 254 души в Газа и 12 в Израел, завърши на 21 май. Общо бойците от Газа изстреляха над 4000 ракети по Израел, а Израел бомбардира стотици цели в Газа, за които съобщи, че са свързани с екстремисти.

Днес, ден след арестуването на Будейри, израелската полиция е арестувала в " Шейх Джара " и палестински протестен лидер. За ареста на Муна ал Курд удостовери нейният татко Набил. По думите му тази заран огромен брой израелски служители на реда са щурмували дома на фамилията " по безчовечен метод " и са поискали да арестуват 23-годишната Муна и 22-годишния й брат. Полицията към този момент не е дала отговор на питане на Асошиейтед прес за коментар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР