Израелската армия твърди, че е ударила сирийски „структури“ в Голанските възвишения

...
Израелската армия заяви, че нейни танкове са стреляли по две
Коментари Харесай

Израелската армия заяви, че нейни танкове са стреляли по две сирийски структури в Голанските възвишения, което според армията е нарушение на споразумението за разединяване от 1974 г. между двете страни .

„Ударът беше нанесен, след като вчера войници на IDF [израелската армия] идентифицираха двете структури в района на зоната за сигурност“, се казва в изявление на военните в четвъртък.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Израел атакува западното крайбрежие на Сирия, убивайки двама войници: Сирийски държавни медииТрима ранени при нов протест срещу Асад в сирийската Шведа: АктивистиАнтиправителствени протестиращи разбиват снимка на ал-Асад в сирийската Швейдакрай на списъка

„Израелските отбранителни сили държат сирийския режим отговорен за всички дейности, извършвани на тяхна територия, и няма да позволят никакви опити за нарушаване на израелския суверенитет“, се казва в съобщението.

Ударът беше насочен към място от сирийската страна на демаркационната линия между окупираните от Израел Голански възвишения на запад и контролираната от Сирия територия на изток.

Съобщението от израелската армия дойде, след като най-малко двама души бяха убити, докато караха мотоциклет близо до сирийския град Бейт Джин, около час северно от мястото, където удариха танковете, казаха двама палестински източника и един източник от ливански служби за сигурност пред Ройтерс. агенция.

Двамата палестински източника обвиниха Израел, че е нанесъл удар срещу двамата мъже, които източниците идентифицираха като „бойци“.

Израелските военни отказаха да коментират съобщената стачка с мотоциклети.

Но в четвъртък Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), опозиционен военен наблюдател, съобщи, че израелски дрон е убил двама мъже, принадлежащи към организацията Ислямски джихад в района.

„Двама членове на движението Ал-Джихад Ал-Ислами [Ислямски джихад] бяха убити при нападение от израелски дрон срещу района на Бает Джен [Бейт Джин] в западен Риф Димашк, близо до границата с окупирания от Сирия Голан,“ военният наблюдател каза в изявление.

Голанските възвишения – хълмисто плато от 1200 квадратни километра (463 квадратни мили), което също гледа към Ливан и граничи с Йордания – е сирийска територия, окупирана от Израел през 1967 г., след като последният превзе района в Шестдневната война, преди анексирайки го през 1981 г.

Това едностранно анексиране не беше международно признато, освен от администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп, и Сирия изисква връщането на територията.

Сирия се опита да си върне Височините във войната в Близкия изток през 1973 г., но беше осуетена. Израел и Сирия подписаха примирие през 1974 г. и оттогава Голан е сравнително спокоен.

Сили на ООН продължават да патрулират в буферна зона с дължина 80 км (50 мили) между окупираните от Израел възвишения и сирийската страна.

През 2000 г. Израел и Сирия проведоха преговори на най-високо ниво за възможно връщане на Голанските извори и мирно споразумение. Но преговорите се провалиха и следващите разговори също се провалиха.

Повече от 40 000 души живеят в окупирания от Израел Голан, повече от половината от които са друзи.

След анексирането на Голан Израел даде на друзите възможност за гражданство, но повечето го отхвърлиха и все още се идентифицират като сирийци. Приблизително още 20 000 израелски заселници също живеят там.

През последното десетилетие Израел извърши въздушни атаки срещу предполагаеми спонсорирани от Иран трансфери на оръжия и разполагане на персонал в съседна Сирия, което често води до жертви сред сирийския военен персонал и чуждестранни бойци.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg