Израелската армия заяви, че е ударила десетки цели на Хизбула

...
Израелската армия заяви, че е ударила десетки цели на Хизбула
Коментари Харесай

Страховете от пълномащабен конфликт растат: Израел и Хизбула с но...

Израелската войска съобщи, че е блъснала десетки цели на Хизбула през нощта, ден след осъществяването на въздушни удари против въоръжената група, които съгласно ливанските управляващи са умъртвили

Хизбула сподели, че е атакувала няколко израелски военни цели през нощта, в това число фабрика за експлозиви на 60 км (37 мили) в Израел, която е атакувала с ракети Fadi към 4 часа сутринта (01:00 GMT). Атакувано е и летище Мегидо покрай северния израелски град Афула.

 

След съвсем една година война против Хамас в Газа на южната си граница, Израел пренасочва фокуса си към северната граница, където Хизбула изстрелва ракети против Израел в поддръжка на Хамас, която също е подкрепяна от Иран.

Тъй като районът става все по-напрегнат, над 30 интернационалните полета до и от Бейрут във вторник бяха анулирани, съгласно уеб страницата на интернационалното летище Рафик Харири.

 

Засегнатите самолетни компании включват Qatar Airways, Turkish Airways и разнообразни самолетни компании от Обединените арабски емирства.

 

Кабинетът на ливанския длъжностен министър председател Наджиб Микати заяви, че той ще лети до Ню Йорк, където се организира Общото заседание на Организация на обединените нации, " за спомагателни контакти " след ескалиралата вълна от израелски удари против Ливан в понеделник.

Боевете породиха опасения, че Съединените щати, близкият съдружник на Израел, и районната мощ Иран, който има подставени лица в Близкия изток - Хизбула, йеменските хути и въоръжени групировки в Ирак - ще бъдат въвлечени в по-широка война.

 

Ударите ускориха натиска върху Хизбула, която предходната седмица претърпя тежки загуби, откакто хиляди пейджъри и уоки-токита, употребявани от нейните членове, експлодираха при най-лошия пробив в сигурността в нейната история.

 

Операцията беше необятно приписвана на Израел, която не е удостоверила или отрекъла отговорност.

 

Разузнаването и софтуерната мощност на Израел й обезпечи мощно преимущество както в Ливан, по този начин и в Газа. Проследени са и са убити висши командири на Хизбула и водачи на Хамас.

 

Израелските военни споделиха, че към 55 снаряда са минали в Израел при последните офанзиви, само че множеството са били прихванати и няколко паднали снаряда са били разпознати в региона на Горна Галилея.

 

„ Нанесени са вреди на здания в региона “, се споделя в известието и се прибавя, че част от снарядите са били прихванати в региона на ХаАмаким, а останалите са паднали навън.

Хизбула съобщи, че е бомбардирала логистичните хранилища на 146-та дивизия в базата Нафтали с ракетен залп.

 

Външните министри на Г-7 огромни демокрации обявиха, че Близкият изток рискува да бъде замесен в по-широк спор, от който никоя страна няма да завоюва, съгласно изказване, оповестено след срещата им в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Страхове от районна неустойчивост

 

Една тотална война може да сътвори неустойчивост в Близкия изток в допълнение към опустошителната война в Газа, която не демонстрира признаци на намаляване.

 

Потенциалните варианти на Израел биха могли да включват навлизане в Южен Ливан и по-нататъшно разширение на въздушните удари, с цел да се ударят повече от следените от Хизбула южни покрайнини на Бейрут или ливанска инфраструктура, в това число мостове и автомагистрали, които бяха взривени във войната сред Израел и Хизбула през 2006 година

 

Ливан не може да си разреши такова заличаване, защото към момента страда от пагубен финансов колапс, който неговите водачи оставиха да тлее пет години.

 

Хизбула евентуално ще бъде по-страшен зложелател за Израел при сухопътна инвазия от Хамас. Създаден през 1982 година от Иранската революционна армия, с цел да се опълчи на израелската инвазия в Ливан. Те разполагат с богат опит, мощно дисциплинирани са и имат по-добро оръжие от палестинския си съдружник.

 

Но държавното управление на Израел е изправено пред публичен напън да отбрани северната си граница и безвредно да върне жителите там - главен боен приоритет.

 

Високопоставен източник, осведомен с мисленето на Хизбула, сподели, че групата е в невиждана фаза на борба и Израел работи по този начин, като че ли желае да притисне Хизбула до стената. Хизбула споделя, че не желае по-пълномащабна война.

 

Обменът на огън сред Израел и Хизбула ескалира след съвсем една година на военни дейности, които пламнаха предишния октомври с експлоадирането на войната в Газа.

Семейства от Южен Ливан в понеделник натовариха коли, микробуси и камиони с движимости и хора, млади и остарели. Магистралите на север бяха блокирани.

 

Израелските военни оповестиха, че са блъснали Хизбула в южната, източната и северната част на Ливан в понеделник, в това число ракетни установки, командни пунктове и инфраструктура на бойци. Израелските военновъздушни сили са блъснали към 1600 цели на Хизбула в Южен Ливан и долината Бекаа, се споделя в известието.

 

Здравното министерство на Ливан заяви, че минимум 492 души са били убити в понеделник, в това число 35 деца, и 1645 ранени. Един ливански чиновник сподели, че това е най-високият дневен брой на жертвите на принуждение в Ливан от гражданската война от 1975-1990 година,

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР