Израелската армия заяви, че двамата журналисти на Ал Джазира, убити

...
Израелската армия заяви, че двамата журналисти на Ал Джазира, убити
Коментари Харесай

Израел: Двамата журналисти от Ал Джазира, които ликвидирахме, бяха терористи

Израелската войска съобщи, че двамата публицисти на " Ал Джазира ", убити при един от нейните удари в линията Газа в неделя, са били " терористични сътрудници ", свързани с палестинското ислямистко придвижване " Хамас " и неговия съдружник " Ислямски джихад ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Хамза Дахдух и Мустафа Турая, които са работили като видеожурналисти за няколко интернационалните медии, бяха убити в неделя при удар по автомобила им в южната част на палестинската територия, до момента в който са работели за катарската телевизия.

" Преди удара двамата са пилотирали безпилотни самолети, които са представлявали непосредствена опасност за израелските войски ", се споделя в изказване на армията.

На въпрос на Агенция Франс Прес за типа на употребяваните дронове и естеството на опасността, израелската войска отговори, че ще прегледа въпроса. Но " военното разузнаване удостовери, че двамата починали са били членове на терористични организации, основани в Газа, и са взели участие интензивно в набези против израелските сили ", се споделя в текста.

Засега няма реакция от фамилиите на двамата мъже и катарската телевизия " Ал Джазира ".

Израелската войска съобщи, че Турая е бил " член на бригадата на " Хамас " в град Газа, заместник-командир на ескадрон в батальона " Ал Кадисия ". Хамза Уаел ал Дахдух е разказан като " терорист от " Ислямски джихад ", който е взел участие в терористичните действия на организацията ".

" Документите, открити от израелската войска в линията Газа, свидетелстват за неговата роля в звеното за електронно инженерство на " Ислямски джихад ", както и за предходната му роля на заместник-командир на звено, отговарящо за ракетите в батальона " Зейтун ", се показва в текста.

Армията ползва към документа си лист със " чиновници " на инженерното звено, в който се загатва името на Хамза Дахдух.

В малко изказване през нощта " Хамас " дефинира обвиняванията " против тези двама публицисти " като " кухи " и " подправени ". След гибелта им " Ал Джазира " " уверено осъди ударането на израелските окупационни сили към колата на палестинските публицисти " и упрекна Израел в " нарушение на правилата на свободата на печата ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дефинира гибелта на двамата публицисти като " невъобразима покруса ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР