Израелската армия съобщи, че силите ѝ са ликвидирали високопоставен командир

...
Израелската армия съобщи, че силите ѝ са ликвидирали високопоставен командир
Коментари Харесай

Израел ликвидира високопоставен командир от Хамас на Западния бряг

Израелската войска заяви, че силите ѝ са ликвидирали почитан пълководец от палестинското придвижване " Хамас " на Западния бряг, съобщи ДПА.

*Във видеото: 

В взаимно изказване с контраразузнавателната работа " Шин Бет " и израелската полиция военните показват, че са атакували Джамил Одех в град Тулкарем, в северозападната част на Западния бряг.

Палестинското Министерство на здравеопазването в Рамала също удостовери гибелта на 29-годишния мъж.

Както съгласно " Хамас ", по този начин и съгласно израелските управляващи Одех е бил полеви пълководец на Бригадите " Изедин ал Касам ", военното крило на ислямистката организация, в Тулкарем.

Израелската войска сподели, че той е подготвял набези, които е трябвало да бъдат осъществени в близко бъдеще.

Според ЦАХАЛ Одех е разкрил огън по израелска военна част, откакто бойците ѝ го обкръжили през вчерашния ден сутринта; градът се намира навръх границата с Израел. Израелските сили след това, както се оповестява, отвърнали на стрелбата и умъртвили Одех.

Напрежението на Западния бряг пораства, откогато " Хамас " извърши нападението си против Южен Израел от Газа на 7 октомври предходната година.

Палестинските здравни управляващи оповестиха, че от този момент 727 палестинци са убити при израелски военни интервенции, въоръжени конфликти или при набези от страна на екстремисти (радикални еврейски заселници - бел. ред.).

ЦАХАЛ уточни, че в ранните часове на днешния ден израелските военни сили още веднъж са атакували команден център на " Хамас " в линията Газа.

Той се намира в северната част на анклава и се е помещавал в постройка, която преди е била учебно заведение.

Центърът е бил употребен от терористите от " Хамас " за " подготовка и осъществяване на терористични акции против силите на ЦАХАЛ и Държавата Израел ", уточни армията.

Данните не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.

ЦАХАЛ уточни, че преди " високоточния " удар са взети всички ограничения, с цел да бъде сведена до най-малко опасността за мирното население. Израелските военни допълниха, че това е следващ образец за систематична корист от страна на " Хамас " със здания от гражданската инфраструктура, в нарушаване на интернационалното право.

Не се оповестява за жертви и ранени.

В Тел Авив се състоя поредна проява с искане да бъде подписано съглашение за връщане на взетите от " Хамас " на 7 октомври предходната година израелски заложници, които палестинското придвижване тогава води в линията Газа и държи там и до през днешния ден.

Събралите се неколкостотин протестиращи упрекнаха премиера Бенямин Нетаняху в бавене на индиректните договаряния за преустановяване на спора с " Хамас " и връщане на похитените.

Днес изралески представители ще се срещнат в Доха с катарските и американските медиатори в границите на първите от няколко седмици договаряния по заложническия въпрос.

След краха на предходния кръг диалози Израел ускори офанзивите си против подкрепяното от Иран шиитско придвижване " Хизбула " в Ливан и ликвидира водача на " Хамас " Яхия Синуар.

Предполага се, че " Хамас " към момента държи към стотина заложници, само че не е ясно какъв брой от тях са живи.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР