Израелската армия публикува видео от тунела в Газа, в който

...
Израелската армия публикува видео от тунела в Газа, в който
Коментари Харесай

Публикуваха видео от тунела в Газа, където са били убити шестимата заложници

Израелската войска разгласява видео от тунела в Газа, в който се твърди, че са били държани шестимата заложници, убити преди дни от " Хамас ", съобщи " Асошиейтед прес ".

От видеото се вижда, че тунелът е невисок и стеснен, среща се някъде надълбоко подземен, с неприятна вентилация е и няма баня .

От " Асошиейтед прес " напомнят, че откриването на телата на заложниците предишния месец провокира всеобщо неодобрение в Израел. Ето за какво от " Асошиейтед прес " позволяват, че разпространяването на това ново видео може да е за да ускори натиска върху премиера Бенямин Нетаняху да реализира съглашение за преустановяване на огъня с " Хамас " , с цел да върне останалите арестувани заложници.

Говорителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари разгласи, че фрагментите от тунела в Газа са били показани първо на фамилиите на заложниците. На тях им било доста мъчно да си показват по какъв начин техните близки са оживели при сходни условия.

Хагари сподели видеото по време на конференция, предавана по националната телевизия, откакто самият той посети тунела. Хагари изясни, че до тунела се стигало през шахта, заровена под спалнята на дете в частен дом в град Рафах в южната част на Газа.

Тунелът бил на към 20 метра подземен и бил дълъг към 120 метра .

Във видеото се вижда по какъв начин Хагари е изкривен и не може да стои прав в тесния тунел. По думите му тунелът е напоен от влага и е мъчно за дишане . Той сподели бутилки с урина, както и кофа, която наподобява е служила за спонтанна тоалетна. До тях той сподели шахматна дъска и муниции за автоматизирана пушка, за които се допуска, че са били употребявани от похитителите.

Той разгласи пред публицистите, че заложниците са седели в тунела при ужасяващи условия - с неспособност да се изправят, с неприятен въздух.
 Нетаняху направил в 12 без 5 огромни промени в договорката за заложниците
Нетаняху направил в 12 без 5 огромни промени в договорката за заложниците

Планът на Нетаняху е със доста по-кратки пояснения

Шестимата убити заложници бяха американският жител от израелски генезис Хърш Голдбърг-Полин (23 г.), който беше роден в Бъркли, Калифорния, и за чието освобождение родителите водеха шумна акция. Голдбърг-Полин загуби част от лявата си ръка от гърмеж на граната при нападението на 7 октомври, след което стартира войната в Газа.

През април " Хамас " разгласява видео, на което се видя, че Хърш е жив. Това провокира всеобщи митинги в Израел.

Останалите петима убити заложници бяха разпознати като Ори Данино (25 г.), Еден Йерушалми (24 г.), Алмог Саруси (27 г.), Александър Лобанов (33 г.), и Кармел Гат на 40 години .

Стана ясно, че е имало проекти трима от шестимата убити заложници - в това число Голдбърг-Полин - да бъдат освободени още през юли - при първата фаза на разискването на предолжението за прекратяването на огъня. Този факт в допълнение разгневява опечалените му близки.

Обединилите се фамилии на заложниците излязоха с изказване, в което показаха, че времето на техните близки изтича и израелските управляващи би трябвало неотложно да сключат съглашение, с цел да върнат отвлечените.

" Всеки минал ден съставлява заплаха за живота им, който така и така виси на косъм и зависи от милостта на терористите, способни на най-тежки закононарушения против човечеството ", показват околните на заложниците.

Според правосъдните медици, направили аутопсия на телата на шестимата, които бяха открити от военните в град Рафах в южната част на Газа в събота, 31 август, те са били убити през нощта на 29 август, разгласи Хагари пред кореспонденти.

Той добави, че израелските бойци са разкрили доказателства, че заложниците и минимум двама от похитителите са били във въпросния тунел от най-малко няколко дни. В тунела са открити матраци, облекла, пълнители за автомати и гилзи, както и храна, основно енергийни блокчета и риба звук .

" По пода имаше петна от кръв ", призна Хагари. Той разкри и че ден преди телата да бъдат открити, израелската войска е застреляла двама екстремисти, опитващи се да избягат от комплекс от тунели покрай мястото, където са открити заложниците.

Има възможност въпросните бегълци да са умъртвили заложниците, уточни Хагари и посочи, че сега се организират ДНК проби, с цел да се ревизира тезата му.

Припомняме, че " Хамас " отвлече към 250 души по време на офанзивата на 7 октомври 2023 година. Повече от 100 бяха освободени по време на късото преустановяване на огъня през ноември в подмяна на освобождението на палестинци, държани в плен от Израел.

Осем бяха избавени от израелските сили, до момента в който израелските войски простъпка убиха трима израелски заложници, които бяха избягали от плен през декември.

Израелските управляващи оповестиха, че 101 заложници остават в плен, в това число 35, за които се счита, че са мъртви . Шай Дикман, братовчед на Гат, един от заложниците, който беше открит мъртъв в тунела, разгласи пред израелската телевизия " Канал 13 ", че държавното управление би трябвало да предприеме незабавни ограничения, с цел да реализира договорка за връщане вкъщи на останалите заложници.

" Асошиейтед прес " напомня, че " Хамас " предложи да освободи заложниците в подмяна на преустановяване на военните дейности , евакуиране на израелските сили от Газа и освобождение на огромен брой палестински пандизчии, в това число високопоставени бойци. Но договарянията за преустановяване на огъня не доведоха до договорка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР