Израелската армия обяви снощи, че е ликвидирала висшия командир в

...
Израелската армия обяви снощи, че е ликвидирала висшия командир в
Коментари Харесай

Израел уби в Бейрут командир на елитно подразделение на Хизбула

Израелската войска разгласи нощес, че е ликвидирала висшия пълководец в ливанската шиитска формация " Хизбула “ Ибрахим Акил и други началници на специфичните елементи на придвижването – " Ар Радуан “, при удар в южната част на столицата на Ливан Бейрут, съобщи Ройтерс. Същото в ранните часове през днешния ден удостовери подкрепяното от Иран ливанско придвижване, заяви организацията.

Елитното поделение " Ар Радуан " е било под директното управление на Акил, прецизираха Израелските сили за защита (ЦАХАЛ). Ливанското Министерство на здравеопазването разгласи, че при въпросния израелски удар общият брой на починалите е минимум четиринадесет души. Броят на жертвите може да нарасне, като се има поради, че издирвателните интервенции измежду руините не престават, прецизира Ройтерс.

Събитията от през вчерашния ден водят до внезапна ескалация на продължаващия близо година спор сред Израел и подкрепяното от Израел ливанско придвижване, показва организацията.

Убийството на Акил и другите началници в " Ар Радуан “ е нов удар по " Хизбула “, незабавно след двете талази от детонации на пейджъри, употребявани от членове на групировката, отбелязва Ройтерс, уточнявайки, че жертвите от гърмежите са минимум 37, а ранените – хиляди.

Смята се, че в основата на детонациите стои Израел, който нито е удостоверил, нито е отрекъл присъединяване си, обръща внимание организацията, съобщи Българска телеграфна агенция. По мотив ликвидирането на Акил израелската войска сподели, че е нанесла „ целеви удар “ в Бейрут, без да дава повече детайлности.

Радикалната палестинска формация " Хамас " през днешния ден уважи паметта на Акил, като разгласи израелския удар за " закононарушение " и " безумство ", чиято цена Израел ще заплати, съобщи още Ройтерс.

Това е вторият случай в границите на по-малко от два месеца, в който Израел взима на прицел върховен боен командващ на " Хизбула “. При израелски въздушен удар през юли бе премахнат военният началник в групировката Фуад Шукр, напомня Ройтерс.

Акил е бил вторият човек след Шукр в йерархията на военното командване на " Хизбула “. Съединени американски щати бяха оповестили премия от седем милиона $ за залавянето на Ибрахим Акил, прочут още като Тахсин, поради неговата роля в бомбените атентати против посолството на Съединени американски щати в Бейрут през април 1983 година, при които умират 63 души, и против казарма на американската морска пехота през октомври 1983 година, предизвикали гибелта на 241 военнослужещи.

Израелската войска заяви още, че в Северен Израел са били задействани сирени за въздушна паника скоро след удара в Бейрут. Северната част на страната е била подложена на мощен ракетен обстрел, оповестяват локални медии, представени от Ройтерс.

" Израелските сили за защита нанесоха целеви удар в Бейрут. На този стадий няма смяна в отбранителните разпоредби на Командването на вътрешния фронт “, разгласи израелската войска.

Кадри от Бейрут след израелския удар демонстрират разрушена постройка и улица, осеяна с отломки и изгорели коли, прецизира Ройтерс, като добавя, че през миналата нощ Израел е осъществил най-масираните си въздушни удари по Южен Ливан от началото на взаимния обстрел през границата през есента на предходната година.

" Хизбула “ стартира да нападна Израел в символ на взаимност с " Хамас “, чиито бойци нахлуха в Южен Израел на 7 октомври предходната година, причинявайки гибелта на близо 1200 израелци и отвеждайки в плен към 250 заложници. При ответното нахлуване на Израел в линията Газа до момента палестинските жертви са над 41 0000 съгласно данните на здравното министерство на " Хамас “.

Министърът на защитата Лойд Остин изрази нощес безпокойствие от ескалацията на спора сред Израел и " Хизбула ". Това той направи в шестия си телефонен диалог в границите на по-малко от седмица с израелския си сътрудник Йоав Галант.

Междувременно почитан консултант на Белия дом съобщи, че война сред Израел и " Хизбула “ " не е неизбежна “.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че може да бъде избегната война сред Израел и " Хизбула “ макар скорошните взаимни набези, заяви ДПА, като се базира на изказване от нощес на шефа по връзките на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби.

" Ние към момента имаме вяра, че има време и място за дипломатическо решение. Мислим, че това е най-хубавият път, по който да продължим напред “, сподели Кърби.

Той добави, че война на границата сред Израел и Ливан " не е неизбежна “. „ Ще продължим да вършим всичко по силите си, с цел да я предотвратим “, съобщи още съветникът по националната сигурност на Белия дом, представен от ДПА.

Той не даде детайлности за последното израелско нахлуване против ливанската столица Бейрут, като означи, че сходен коментар е от компетенцията на израелската войска.

Кърби добави, че не му е известно държавното управление на Съединени американски щати да е било осведомено авансово за тази офанзива.

Въпреки апелите за възпиране, отправени от интернационалната общественост, размяната на удари сред Израел и " Хизбула “ поражда опасения от разширение на спора в близкоизточния район, показва Ройтерс.

Що се отнася до войната сред Израел и радикалната палестинска формация " Хамас “ в линията Газа, Кърби съобщи, че Вашингтон не се е разделил с вярата за съглашение за преустановяване на огъня и освобождение на израелските заложници, държани в анклава.

" Никой не е спрял да се надява. Никой няма да спре да работи по този въпрос “, сподели съветникът на Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи на собствен ред в Белия дом нощес, че постигането на помирение в Газа към момента е действителна опция, съобщи Ройтерс.

" Трябва да държим на това “, сподели американският държавен глава пред представители на медиите.

Запитан за въздействието върху развоя на събитията в Газа от страна на сраженията на други места в района, Байдън съобщи: " Трябва да подсигуряваме, че хората и в Северен Израел, и в Южен Ливан ще могат да се върнат по домовете си, и то без заплаха за живота им “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР