Израелската армия е напълно готова да започне мащабна въздушна, морска

...
Израелската армия е напълно готова да започне мащабна въздушна, морска
Коментари Харесай

Нетаняху обяви следващата фаза, докато Хамас пречат на евакуацията на цивилни

Израелската войска е изцяло подготвена да стартира огромна въздушна, морска и сухопътна атака, ориентирана против инфраструктурата на Хамас в Газа, оповестиха от израелската войска, пише  Kathimerini в публикаця, обобщаваща обстановката в линията Газа от последните 24 часа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, говорейки пред пехотинци на границата на Израел с линията Газа, увери, че " идната фаза настава ", без да разкрива по кое време ще стартира офанзивата.

В изказване израелската войска съобщи, че се " приготвя да приложи необятен набор от оперативни проекти за нахлуване ", включващи въздушни, сухопътни и морски сили. В същото време евакуацията на северната част на линията Газа е в ход, като се оповестява, че силите на " Хамас " издигат трудности, в опит да спрат евакуацията.

Говорителят на израелската войска, подполковник Петер Лернер, на брифинг пред публицисти от целия свят съобщи, че по всевъзможен вероятен метод се насочат апели към цивилните да изоставен тази част на Газа, като акцентира, че се " употребяват всички вероятни способи, които технологиите оферират, с цел да бъдат ударите против " Хамас " хирургически точни ".

" Хамас " би трябвало да заплати скъпо, с цел да не може да повтори сходна офанзива още веднъж. Те нарушават разпоредбите на играта, в този момент Израел ще промени играта ", добави той.

В изказване по-късно подполковник Лернер съобщи, че израелската войска е разкрила " тела " на израелски заложници.

Израелската войска разгласи, че е открит огън от Сирия, който е задействал сирените в Северен Израел и окупираните от Израел Голански възвишения. Израелската артилерия е дала отговор.

Сирените са прозвучали в Алма, покрай границата с Ливан, и в град Авней Ейтан в Голанските възвишения.

През последните дни Израел разменяше огън с ливанската " Хизбула " и бойци в Сирия.

Дипломатическа тресчица

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира обособени телефонни диалози с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас.

Нетаняху е съобщил на Байдън, че е належащо " единение и увереност " за реализиране на задачите на войната против " Хамас ", се показва в изказване на канцеларията на израелския министър-председател.

Палестинският водач е декларирал, че изцяло отхвърля напредването на палестинци от Газа като част от израелската атака в отговор на нападението на " Хамас " против Израел.

" Не сме получили никакво предизвестие... "

Съветникът по националната сигурност на израелския министър-председател Захи Ханегби съобщи, че Израел не е получавал съответно предизвестие от Египет или откъдето и да било другаде за нападението на 7 октомври от основаната в Газа " Хамас ".

Началникът на израелската работа за вътрешна сигурност (Шин Бет) Цахи Ханегби е бил извикан на ексклузивен брифинг в 04:00 ч., два часа и половина преди началото на нападението, по отношение на нова разследваща информация, само че тя не е дала съображение за готовност, съобщи той пред кореспонденти.

" Хамас ": Няма да напуснем

Лидерът на Хамас Исмаил Хания съобщи, че палестинците няма да изоставен Газа или Западния бряг, с цел да се реалокират в Египет. " Нашето решение е да останем в нашата земя ", посочи той.

Египет, който граничи с Газа, е угрижен от опцията на негова територия да нахлуят палестински бежанци, които да се придвижат на юг след следващите ултиматуми на Израел.

Подобно на други арабски страни, Египет прикани палестинците да останат на земята си и съобщи, че поставя старания да обезпечи даването на филантропична помощ.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че през последните 24 часа са починали към 300 души. От предходната събота до момента са починали 2228 палестинци, а минимум 8744 са били ранени.

Хуманитарна рецесия

Вече сериозната филантропична обстановка в Газа бързо се трансформира в " нежизнеспособна ", съобщи Мартин Грифитс, началник на програмата на Организация на обединените нации за филантропична помощ.

Няма електричество, вода и гориво, а питателните артикули стартират рисково да се изчерпват, съобщи той и прикани всички страни с въздействие да подсигуряват спазването на разпоредбите на войната и да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Действията и реториката на " Хамас " и Израел през последните дни са " извънредно тревожни и неприемливи. Цивилните жители и гражданската инфраструктура би трябвало да бъдат предпазени ".

В Газа фамилиите бяха обстрелвани, движейки се на юг през натоварените с трафик, развалени пътища, след заповедта на Израел за евакуация, която остави стотици хиляди хора, търсещи сигурност, само че нямащи къде да отидат ", се показва в изказване. " Дори във войните има правила и те би трябвало да се съблюдават постоянно и от всички страни. "

" На цивилните би трябвало да се разреши да избягат в безвредни региони. И без значение дали напущат или остават, би трябвало да има непрекъсната грижа за тяхната отбрана. Заловените би трябвало да бъдат третирани хуманно и всички заложници би трябвало да бъдат освободени ", съобщи той и добави: " Цивилните жители в Израел и окупираните палестински територии страдат от седмица на безспорна мъка и опустошение. Опасявам се, че най-лошото занапред следва. Миналата седмица беше тестване за човечността и тя се проваля. "

От своя страна интернационалното придвижване на Червения кръст и Червения полумесец разгласи, че неговите доброволци " отхвърлят да изоставят най-уязвимите " макар заповедите за евакуация на северния бранш на палестинския анклав. " Нищо не може да оправдае ужасяващите офанзиви, които Израел претърпя през миналия уикенд (...), само че тези офанзиви не могат да оправдаят и нестихващото опустошение в Газа. Ние сме мощно обезпокоени от заповедта за евакуация в Газа. Нашите доброволци отхвърлят да изоставен и да изоставят най-нуждаещите се. Те би трябвало да защитят себе си, с цел да могат да защитят другите. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР