Израелската армия е елиминирала лидера на Хамас Яхия Синуар. Това

...
Израелската армия е елиминирала лидера на Хамас Яхия Синуар. Това
Коментари Харесай

Израел уби лидера на Хамас Яхия Синуар

Израелската войска е отстранила водача на Хамас Яхия Синуар . Това стана ясно от известие на Тел Авив.

Новината идва, откакто в края на юли предходният водач на Хамас. Синуар беше повдигнат отпред на групировката няколко дни по-късно, а още тогава. Израелеските военни определяха Синуар като един от виновните за планирането и реализирането на офанзивата на Хамас против Израел през октомври 2023 година

Съединени американски щати и Европейски Съюз и други западни страни дефинират Хамас като терористична организация. На 7 октомври 2023 година групировката атакува Израел, умъртви 1200 души и взе към 240 за заложници. Израелската войска отговори с пълномащабна атака в Ивицата Газа, която досега е лишила живота на над 42 хиляди души.

Първоначално от израелската войска оповестиха, че „ ревизират опцията “ да са отстранили Синуар. От там прибавиха, че правят ДНК и други проби, с цел да потвърдят догатката си.

Няколко часа по-късно силите за защита на Израел оповестиха, че Синуар е бил отстранен.

От израелската войска прецизираха, че Синуар е бил погубен по време на интервенция, осъществена в сряда в южната част на Газа и е била част от " едногодишно гонене ".

В обява в обществените мрежи министърът на защитата на Израел Йоав Галант написа „ Нашите врагове не могат да се скрият. Ние ще ги преследваме и ще ги отстраняваме “.

Президентът на Израел Исак Херцог дефинира Синуар като виновен за " ужасяващи терористични дейности против израелски цивилни, жители на други страни, както и убийството на почтени хора ".

В последните седмици рецесията в Близкия изток се задълбочи, откакто и извърши редица ракетни набези в Ливан против военната формация и политическа партия Хизбула , която поддържа Хамас. Само за няколко седмици израелските военни съумяха да отстраняват редица висшестоящи членове на Хизбула, както и.

Хамас, Хизбула, както и йеменските хути са подпомагани и финансирани от Иран .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР