Израелската армия доведе войната до предните порти на болница ал-Шифа,

...
Израелската армия доведе войната до предните порти на болница ал-Шифа,
Коментари Харесай

„Ние сме на минути от смъртта“: Болницата ал-Шифа в Газа е атакувана

Израелската войска докара войната до предните врати на болница ал-Шифа, най-големият болничен комплекс в Газа, където хиляди ранени и разселени хора са в капан измежду свирепа бомбардировка.

„ Ние сме на минути от неизбежната гибел “, сподели Мухамад Абу Салмия, шеф на болничното заведение ал-Шифа, пред Ал Джазира от вътрешността на обсаденото оборудване в събота, където интервенциите трябваше да бъдат спрени, откакто токът и горивото му свършиха.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Абу Сахер ал-Магари: Човекът, който покрива мъртвите в Газа Американски медии за Израел-Газа: Какво липсва? < /h3> Молби от обсадената болница al-Shifa в Газа завършек на списъка

Абу Салмия сподели, че постройките на ал-Шифа са обект на прицел и всеки човек, който се движи в границите на болничния комплекс, е нападнат от израелските сили.

„ Един член на медицинския екип, който се опита да стигне до инкубатора, с цел да протегне ръка за помощ на бебетата, родени вътре, беше прострелян и погубен “, сподели той. „ Изгубихме бебе в кувьоза, загубихме и млад мъж в интензивното поделение. “

Заместник-министърът на опазването на здравето на Газа доктор Юсеф Абу ал Риш, който сега е в болничното заведение ал-Шифа, сподели пред Ал Джазира, че всички генератори са изключени и всички източници на зареждане в болничното заведение към този момент са изключени.

„ Имаме 39 новородени в кувьозите, тези бебета се борят против гибелта. “

Той също сподели, че снайперисти са били ситуирани към комплекса и хората вътре не са можели да се движат свободно.

„ В покрайнините на болничното заведение се чува гневна пукотевица, интензивното поделение получи минохвъргачен снаряд преди няколко минути... Кръвта е на всички места, по пода, даже не можем да го почистим “, добави той.

>


„ Военно закононарушение “

Разположена в северния квартал Rimal, покрай пристанището, al-Shifa се трансформира в болница през 1946 година, като претърпява поредни разширения. Съоръжението се трансформира в избавителен пояс за хора, търсещи незабавна здравна интервенция.

Хиляди хора, които са изгубили домовете си при продължаващите бомбардировки от Израел, също живеят в коридорите и двора на болничното заведение.

Израел твърди, че ал-Шифа обезпечава прикритие за команден център на Хамас, обвиняване, което шефът на болничното заведение отхвърли като „ безспорна неистина “. Хамас също отхвърля изказванията, заявявайки, че оборудването приютява повече от 40 000 разселени хора.

Дипломатическият сътрудник на Ал Джазира Джеймс Бейс сподели, че никой от лекарите или личния състав не е съобщавал, че е виждал членове на Хамас в болничното заведение от години.

Бейс добави, че висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк, който е на посещаване в района, е споделил, че даже да е имало сходно държание от страна на палестинската въоръжена група под болничното заведение, Израел има задължението да подсигурява, че цивилните са пощадени и правилата на правата на индивида се съблюдават. Ако не го извършите, това би било нарушаване на законите на войната.

„ Така че висшият чиновник по правата на индивида споделя, че насочването към болница е военно закононарушение “, означи Бейс.

„ Не можем да погребваме нашите мъртви “

Лекари без граници, известни също с френското си име Лекари без граници или MSF, доставят на ал-Шифа медикаментите и оборудването, които към момента има на склад. Рано в събота неправителствената организация разгласява на X, че не е съумяла да се свърже със своя личен състав в болничното заведение и е „ извънредно загрижена “ за пациентите и медиците.

Фабрицио Карбони, районен шеф на Червения кръст за Близкия и Средния изток, сподели, че информацията, идваща от ал-Шифа, е „ тревожна “, добавяйки, че хилядите хора в комплекса „ би трябвало да бъдат предпазени в сходство със законите на войната ”.

Говорейки от вътрешността на болничното заведение в събота, заместник-министърът на опазването на здравето в Газа Монир ал-Башр сподели, че хората са били принуждавани да копаят с ръце, с цел да погребат телата в болничния комплекс.

„ Обкръжени сме, не можем да погребваме нашите мъртви. Ще създадем всеобщ гроб в комплекса на болничното заведение “, сподели той пред Al Jazeera

„ Нямаме съоръжение или машини, с цел да изкопаем гроба. Трябва да погребем тези тела, другояче ще избухнат епидемии. Тези тела лежат на улицата от дни. ”

Тъй като боевете се ускоряват тъкмо до входната врата на болничното заведение, за Абу Салмия, шефът на болничното заведение, вероятностите са мрачни.

„ Ние сме изцяло откъснати от целия свят… Ние сме блокирани, изпратихме доста SOS до целия свят – няма отговор, няма отговор “, сподели той.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР