Израел заяви, че Южна Африка е представила пред най-висшия съд

...
Израел заяви, че Южна Африка е представила пред най-висшия съд
Коментари Харесай

Израел осъди коментарите на Южна Африка по делото за геноцид

Израел съобщи, че Южна Африка е показала пред най-висшия съд на Организация на обединените нации " надълбоко изопачена фактическа и правна картина " при започване на втория и финален ден от чуването по делото за геноцид, повдигнато против Израел, заяви Си Ен Ен.


" Цялото й дело се основава на съзнателно подправено, деконтекстуализирано и манипулативно изложение на действителността на актуалните военни дейности ", съобщи Тал Бекер, един от юристите, представляващи ползите на Израел, във встъпителните си думи в Международния съд.

Бекер съобщи, че Израел е " извънредно информиран " за аргументите, заради които е призната Конвенцията за геноцида. " В груповата ни памет се е запечатало систематичното ликвидиране на шест милиона евреи като част от авансово премислена и отвратителна стратегия за цялостното им заличаване ", сподели той.

Израелският ответник посочи, че конвенцията не е трябвало да бъде употребена в този случай.

" Конвенцията за геноцида не е основана, с цел да се оправи с бруталното влияние на интензивните военни дейности върху цивилното население ", твърди той. Вместо това тя е била предопределена " за справяне със злонамерено закононарушение с най-изключителна тежест ".

Адвокатът разкритикува Южна Африка за " въоръжаването " на термина " геноцид " против Израел, като добави, че " живеем във време, в което думите са евтини ".

" Опитът да се употребява терминът геноцид против Израел в сегашния подтекст освен споделя на съда една жестоко изопачена история, само че и лишава думата от нейната неповторима мощ и особено значение. Той подкопава предмета и задачата на самата спогодба, което има последствия за всички страни, които се пробват да се защитят против тези, които показват цялостно тъпчене на живота и закона ", сподели той.

По време на чуването в Министерски съвет, Израел дефинира обвиняването в геноцид, отправено против него от Южна Африка, като " клюка ".

" С почитание декларирам, че молбата и настояването следва да бъдат отхвърлени като такива, каквито са: клюка, целяща да лишат Израел от правото да се пази според закона от невижданата терористична офанзива, на която продължава да е подложен, и да освободи 136-те заложници, които Хамас към момента държи ", разяснява Тал Бекер.

Израелски публични лица нарекоха обвиняването в геноцид " кървава клюка " от страна на Южна Африка, което е фино скрито обвиняване в антисемитизъм.

" Това, към което се стреми Израел, действайки в Газа, не е да унищожи един народ, а да отбрани един народ, своя народ, който е нападнат на голям брой фронтове ", посочи израелският юрист и добави, че Израел се бори с терористите на Хамас, а не с цивилното население.

Той удостовери мненията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Израел не се стреми към " непрекъсната окупация на Газа или към изселване на цивилното ѝ население ".

В хода на делото, Израел показа мултимедийни, гласови и писмени доказателства за зверствата, осъществени от бойците на Хамас на 7 октомври по време на чуване в най-висшия съд на Организация на обединените нации, потвърждавайки, че в случай че са били осъществени геноцидни дейности, " те са били осъществени против Израел ".

" Правим това не тъй като тези дейности, колкото и садистични и систематични да са, освобождават Израел от отговорностите му да съблюдава закона, до момента в който пази своите жители и територия, това е несъмнено ", уточни Бекер. " Правим го, тъй като е невероятно да се разбере въоръженият спор в Газа, без да се оцени естеството на опасността, пред която е изправена нашата страна, както и бруталността и беззаконието на въоръжените сили, които се изправят против нея. "

Бекер твърди, че дейностите на Хамас на 7 октомври са били геноцидни по своята същина и дават доказателства за " гордо оповестената стратегия за заличаване " на водачите на Хамас.

" Анихилационисткият език от уставите на Хамас се преповтаря постоянно от нейните водачи, като задачата, по думите на един от членовете на политическото бюро на Хамас, е " прочистването на Палестина от мръсотията на евреите ", добави израелският ответник.

" Ако е имало дейности, които могат да се дефинират като геноцид, то те са били осъществени против Израел ", сподели той.

На съда беше показан видеозапис на изявление малко след 7 октомври, в което Гази Хамад, почитан водач на Хамас, споделя пред ливански ефирен канал: " Ние ще вършим това още веднъж и още веднъж ". Той съобщи, че нападението е било " единствено първият път и ще има втори, трети, четвърти ".

Бекер твърди, че поисканите от Южна Африка краткотрайни ограничения, с които съдът да подреди на Израел да спре военните си интервенции, ще лишат страната от опцията да " извърши отговорностите си за отбрана на своите жители, на заложниците и на над 110 000 вътрешно разселени израелци, които не могат да се завърнат безвредно по домовете си.

" Израел има изконното право " да предприеме всички законни ограничения за отбрана на своите жители, добави той.

Израел съобщи, че подхваща дейности за свеждане до най-малко на цивилните жертви по време на въздушните и наземните си набези против Газа, и акцентира, че военните му съблюдават интернационалното филантропично право.

Член 51 от Устава на Организация на обединените нации, който урежда потреблението на мощ, дава на страните право на самоотбрана, при изискване че употребяваната от тях мощ е нужна и пропорционална. Пропорционалност не значи симетричност. Тя значи, че защитаващата се страна не може да употребява повече мощ, в сравнение с е належащо, с цел да отговори на опасността.

Съгласно Международното филантропично право (МХП) всички страни би трябвало да сведат до най-малко жертвите измежду цивилното население. Умишленото ориентиране на офанзиви против цивилни жители постоянно е нелегално, само че офанзива, при която инцидентно са убити цивилни жители, може да бъде законна, в случай че реализира военна цел, при изискване че вредите, породени на цивилните жители, не са " несъразмерни " спрямо предстоящото военно преимущество. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР