Израел заяви, че снощи е бомбардирал цели на хусите в

...
Израел заяви, че снощи е бомбардирал цели на хусите в
Коментари Харесай

Израел продължава с атаките си в Ливан и нанесе удари по йеменско пристанище

Израел съобщи, че нощес е бомбардирал цели на хусите в Йемен, разширявайки борбата си със съдружниците на Иран в района дни след убийството на водача на " Хизбула " Саид Хасан Насралла в Ливан, съобщи Ройтерс.

Въздушните удари по йеменското пристанище Ходейда бяха в отговор на ракетните офанзиви на хусите против Израел през последните дни, съобщи Израел, на фона на опасенията, че боевете в Близкия изток могат да излязат отвън надзор и в тях да бъдат въвлечени Иран и главният съдружник на Израел - Съединени американски щати.

Ръководеното от хусите министерство на опазването на здравето заяви, че минимум четирима души са починали, а 29 са били ранени, написа Българска телеграфна агенция.

Ударите бяха нанесени в миг, когато Израел нападна от ден на ден цели в Ливан, където вследствие на засилените бомбардировки през последните две седмици бяха убити редица висши водачи на " Хизбула " и стотици хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си, отбелязва Ройтерс.

Израел нощес се закани да продължи с офанзивите си.

" Тя загуби главата си и ние би трябвало да продължим да удряме " Хизбула " мощно ", съобщи началникът на генералния щаб на израелската войска Херци Халеви.

Ливанското министерство на опазването на здравето заяви, че при израелските удари нощес са починали 32 души в Айн Делеб в южната част на страната и 21 души в Баалбек-Хермел в източната част, както и че 14 медици са били убити при въздушните удари през последните два дни. По калкулации на Ройтерс, основаващи се на информация от здравното министерство, общият брой на убитите в Ливан нощес е достигнал минимум 105 души.

Израелски безпилотни самолети кръжаха над Бейрут през нощта и през по-голямата част от деня през вчерашния ден, а мощните гърмежи от нови въздушни удари се чуваха в цялата в ливанска столица.

" Хизбула " и Израел си разменят огън през границата от началото на войната в Газа, която бе провокирана от нападението на бойци на " Хамас " на 7 октомври. През това време йеменските хуси започнаха да правят спорадични набези против Израел и да пречат на корабоплаването в Червено море.

Преди две седмици Израел бързо ускори офанзивите си против " Хизбула " и разгласи, че прави това за да направи северните региони на страната безвредни за жителите, с цел да се върнат те по домовете си. Сега министърът на защитата на Израел обмисля разширение на офанзивата.

Смъртта на Насралла нанесе изключително сериозен удар на групировката, която той ръководеше в продължение на 32 години и беше последвана от нов ракетен обстрел на " Хизбула " по Израел, а Иран съобщи, че гибелта му ще бъде отмъстена.

Съединените щати приканиха за дипломатическо решение на спора в Ливан, само че също по този начин позволиха на военните си да се укрепят в района на фона на възходящото напрежение.

Американският сенатор Марк Кели, който оглавява подкомисията по въоръжените сили в Сената, съобщи, че бомбата, с която Израел е умъртвил Насралла, е била американско произвеждане.

В Иран, който оказа помощ за основаването на " Хизбула " при започване на 80-те години на предишния век, високопоставени представители показаха тъга за гибелта на почитан член на Революционната армия, погубен дружно с Насралла, а Техеран прикани за привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на дейностите на Израел.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей е бил изместен на несъмнено място в Иран след убийството на Насралла, оповестиха източници на Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР