Израел заяви, че е обградил най-големия град в ивицата Газа

...
Израел заяви, че е обградил най-големия град в ивицата Газа
Коментари Харесай

САЩ обмислят локализирани хуманитарни паузи на конфликта в Газа

Израел съобщи, че е обкръжил най-големия град в линията Газа и фокусът на устрема си да унищожи Хамас, до момента в който Съединените щати са подготвени да притиснат премиера Бенямин Нетаняху да се съгласи на паузи в борбите, с цел да може филантропичната помощ да стигне до палестинския анклав.

Конфликтът наближава края на четвъртата си седмица, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън трябваше да посети Израел за повторно в границите на един месец, с цел да се срещне с Нетаняху, до момента в който израелската войска се бори с бойците на " Хамас ".

" Ние сме в разгара на борбата. Постигнахме впечатляващи триумфи и преминахме покрайнините на град Газа. Напредваме ", сподели Нетаняху в изказване, откакто военните споделиха,  на морския анклав.

Когато Блинкън напусна Вашингтон за Близкия изток, той сподели, че ще разиска съответни стъпки за минимизиране на вредите за цивилните в Газа . Междувременно Белият дом съобщи, че всички паузи в борбите би трябвало да бъдат краткотрайни и локализирани и настояха, че няма да попречат на Израел да се пази.

Нарастващите жертви измежду палестинските цивилни, дружно с острия дефицит на храна, вода, медикаменти и гориво, ускориха за пауза в боевете или преустановяване на огъня.

Израел отхвърли тези апели, заявявайки, че се е насочва единствено против бойци на " Хамас ", които упреква, че съзнателно се крият измежду популацията и цивилните здания. Белият дом също отхвърли апелите за преустановяване на огъня.

Здравните управляващи в Газа настояват, че минимум 9061 души са били убити в Газа, откогато Израел стартира с 2,3 милиона души като възмездие за на " Хамас " против Южен Израел.

Група самостоятелни специалисти на Организация на обединените нации предизвести, че палестинците в Газа са изложени на " сериозен риск от геноцид " .

" Призоваваме Израел и неговите съдружници да се съгласят на неотложно преустановяване на огъня. Времето ни изтича ", се споделя в изказване на групата специфични докладчици на Организация на обединените нации.

Израелската задача към Организация на обединените нации в Женева назова мненията на докладчика " почтени за жалост " и упрекна " Хамас "  за гибелта на цивилни. Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, сподели, че определянето на геноцид може да бъде направено единствено от подобаващ правосъден орган на Организация на обединените нации.

Израел твърди, че " Хамас " е умъртвил 1400 души, най-вече цивилни , и е взел повече от 240 заложници при офанзивите на 7 октомври.

Белият дом съобщи в четвъртък, че обмисл я  поредица от паузи в спора.

" Това, което се опитваме да създадем, е да проучим концепцията за толкоз паузи, колкото може да са нужни, с цел да продължим да получаваме помощ и да продължим да работим за безвредното извеждане на хора, в това число заложници ", сподели представителят на националната сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби пред кореспонденти.

Блинкън също трябваше да се срещне с външния министър на Йордания Айман Сафади в Аман в събота. В изказване Сафади сподели, че Израел би трябвало да постави завършек на войната против Газа, където съгласно него прави военни закононарушения, като бомбардира цивилни и постанова блокада.

Арабската мощ в Персийския залив, Обединените арабски емирства (ОАЕ), предизвести в петък, че напрежението в Близкия изток " наближава точката на шупване " и че работи " безмилостно " за реализиране на неотложно и цялостно филантропично преустановяване на огъня.

" Рискът от районно разпространяване и по-нататъшна ескалация е действителен, както и рискът екстремистки групи да се възползват от обстановката, с цел да прокарват идеологии, които ще ни държат заключени в цикли на принуждение ", Нура ал-Кааби, държавен министър на външни работи, сподели на конференция в Абу Даби.
 Израел ще задържи данъчните доходи за Палестинската власт, предопределени за Газа
Израел ще задържи данъчните доходи за Палестинската власт, предопределени за Газа

Нови финансови рестрикции против " Хамас "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР