Израел затвори днес граничния пункт Ерец в северната част на

...
Израел затвори днес граничния пункт Ерец в северната част на
Коментари Харесай

Израел затвори единствения пропускателен пункт с Газа, по който могат да минават хора

Израел затвори през днешния ден граничния пункт Ерец в северната част на линията Газа поради продължаващите палестински демонстрации по продължение на границата. Това съобщи формален източник, без да посочи за какъв брой време ще бъде затворен пунктът, съобщи Франс прес.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Ерец, единственият проход за придвижване на хора сред Израел и Газа, ще остане обаче отворен за " филантропични случаи и заболели ", уточни говорителка на службата, координираща дейностите на еврейската страна в палестинските територии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бюрото по гражданските въпроси на Палестинската самостоятелна власт в Газа удостовери, че пунктът е затворен, с изключение на за заболели и поданици на Газа, които се завръщат в палестинския анклав.

Двама палестинци бяха убити в петък от израелски бойци в линията Газа по време на демонстрации и конфликти по границата - в разгара на дипломатически старания, ориентирани към реализиране на трайно помирение в региона. Миналата седмица Израел отвори още веднъж в символ на мирни планове пункта Керем Шалом - единствения за транспорт на артикули сред Израел и Газа. Египет пък съобщи, че по изключение ще остави през днешния ден отворен пункта Рафах на границата с Газа с оглед мюсюлманския празник Айд ал Адха.

Протестите, проведени от месеци всеки петък край оградата, разделяща Израел и Газа в границите на така наречен Марш на завръщането, постоянно прерастват в конфликти и вълнения, припомня ТАСС. Демонстрантите упорстват палестинците, прогонени или напуснали земите си при основаването на Израел през 1948 година, да имат правото да се върнат там.

Междувременно от началото на май двете страни веднъж-дваж месечно си разменят масирани удари. Радикалите изстрелват всякога десетки ракети и стотици снаряди по южните израелски градове, а в отговор армията на еврейската страна обстрелва десетки военни обекти на територията на палестинския анклав.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР