Израел засили офанзивата си в Газа след нападението на Хамас

...
Израел засили офанзивата си в Газа след нападението на Хамас
Коментари Харесай

Израел засилва офанзивата в Газа, тъй като бруталността на атаките на Хамас е разкрита

Израел ускори офанзивата си в Газа след нападението на Хамас през уикенда, когато бойци, които отвоюваха села от бойците на ислямистката формация, разкриха бруталността, която е била подложена на цивилни.

Най-малко 1200 души бяха убити в Израел и още хиляди бяха ранени при офанзивата на Хамас на 7 октомври, когато въоръжени екстремисти се изсипаха над мощно укрепената граница в Израел, нахлувайки в домове, вилнеяха във ферми и общности и взеха до 150 заложници назад в Газа.

В Кфар Аза, кибуц в Южен Израел, Израелските отбранителни сили (IDF) споделиха на CNN, че екстремистите са направили „ кръвопролитие “, при което дами, деца, дребни деца и възрастни хора са били „ брутално избити по метод на деяние на ISIS “.

На по-малко от 20 километра (12 мили) фермерската общественост Be'eri беше измежду най-тежко засегнатите, с над 100 открити тела и очевидци, описващи нападатели, които ходеха от врата на врата, нахлуха в домове и екзекутираха цивилни.

В възмездие за зверствата, израелските самолети удрят Газа – гъсто обитаемата крайбрежна линия, която Хамас управлява – със стотици въздушни удари, трансформирайки домове и квартали в отломки и „ цялостна блокада “ е хванала в капан жителите, като на доста от тях са прекратени храната и електричеството.

Хамас предизвести в сряда, че неговият електрогенератор „ ще спре изцяло в границите на часове “, ограничавайки опцията за даване на съществени услуги.

„ Всички съществени услуги в Газа зависят от електричеството и няма да е допустимо да ги управляваме отчасти с генератори заради предотвратяването на доставките на гориво през портата Рафа “, се споделя в изказване на държавната медийна работа.

Израелските отбранителни сили също укрепиха войски и танкове по границата, защото спекулациите за допустимо израелско сухопътно навлизане в Газа нарастват.

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант сподели, че е „ освободил всички ограничавания “ за IDF в борбата им против Хамас, заявявайки, че отговорът ще промени трайно Газа.

„ Те ще съжаляват за този миг – Газа в никакъв случай няма да се върне към това, което беше “, сподели Галант.

Дим се издига след израелски удари по пристанището на град Газа на 10 октомври. Дим се издига след израелските удари по пристанището на град Газа на 10 октомври. Мохамед Салем/Ройтерс

Това задълбочи опасенията, че палестинските цивилни жертви ще продължат да нарастват през идващите дни, до момента в който Израел дава отговор на най-лошото нахлуване на негова територия от десетилетия.

Въздушни удари са умъртвили минимум 950 души в Газа, в това число стотици деца, дами и цели фамилии, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето. Каза, че 5000 са били ранени.

Десетки израелски бойни самолети удариха повече от 70 цели в региона на Дараджа Туфа в Газа в сряда, където IDF твърди, че „ са ориентирани огромен брой терористични офанзиви против Израел “. IDF също по този начин сподели, че е блъснала военноморски цели на Хамас в Газа рано в сряда, за които твърди, че са били употребявани за осъществяване на офанзиви по израелското крайбрежие.

Палестинското министерство на вътрешните работи заяви, че жилищни региони в източната част на Джабалия и региона Кизан ал-Наджар на Хан Юнис са били подложени на интензивни въздушни удари, като офанзивите са ориентирани към домовете и пътищата на цивилни, което е довело до „ директни пострадвания измежду жителите “, министерството споделих.

Президентът Байдън даде обещание във вторник, че Съединени американски щати ще се уверят, че Израел разполага с нужните принадлежности, с цел да се отбрани, и усилват военната си помощ за него.

Част от това включва муниции и прехващачи за попълване на противоракетната система Iron Dome. Първата доставка на американски оръжия след офанзивата на Хамас дойде в Израел късно вечерта във вторник, съгласно IDF.

Байдън също удостовери, че 14 американци са измежду починалите и че американски жители са измежду държаните за заложници от Хамас. Той назова офанзивите на Хамас „ чисто, неподправено зло “, което припомня „ най-лошите безчинства на ИД “.

Хуманитарна криза

Цивилните в Газа са изправени пред задълбочаваща се филантропична рецесия, до момента в който Израел ускорява бомбардировките си за пети ден и това, което израелското държавно управление сподели, че ще бъде „ цялостна блокада “ на анклава, стартира да влиза в действие.

Обсадата, разпоредена от израелския министър на защитата в понеделник, ще включва прекъсване на доставките на електричество, храна, вода и гориво, които Израел главно управлява.

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида съобщи, че налагането на обсади, които заплашват цивилните, като ги лишават от съществени артикули, „ е неразрешено според интернационалното филантропично право “.

„ Тези опасности (са) съществено усложняват към този момент тежката обстановка с правата на индивида и филантропичната обстановка в Газа, в това число потенциала на медицинските заведения да работят, изключително в светлината на възходящия брой ранени хора “, сподели представителят Равина Шамдасани във вторник.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР