Израел заплаши Иран с удари като в Газа и Бейрут

...
Израел заплаши Иран с удари като в Газа и Бейрут
Коментари Харесай

Израел заплаши Иран с удари: “Като в Газа и Бейрут“

Израел заплаши Иран с удари " като в Газа и Бейрут " и удостовери правото си на отговор на иранския ракетен залп от вторник. Израелският удар може да последва всеки миг - в навечерието на първата годишнината от невижданото нахлуване на Хамас против Израел. Освен това през днешния ден има още една годишнина - 51 години от войната от Йом Кипур, когато Израел е нападнат от няколко арабски страни, водени от Египет и Сирия. Иран разгласи, че има подготвен проект за ответни дейности при израелски удар. Междувременно Бейрут претърпя най-тежката нощ на бомбардировки от началото на актуалната израелска акция против Хизбула.
Прочетете още
Израелската войска през днешния ден издаде нови предизвестия за евакуация на 25 обитаеми места в Южен Ливан и прикани хората да тръгнат неотложно на север от река Авали. Огнени кълба в алено и бяло при 30 израелски удара през нощта в южен Бейрут са се виждали от километри, оповестяват очевидци. Часове по-късно на разсъмване е последвала втора вълна бомбардировки. Само в събота жертвите в Ливан са 23, ранените - над 100.

Огромен кратер с дълбочина на триетажна постройка се е образувал при попадение в предградието Дахия- обичайната цитадела на Хизбула. До нощес на същото място е имало сладкарница, пункт за коли чартърен и жилищни блокове, предава БиБиСи. Обитателите са напуснали региона след категорично предизвестие на израелската войска. На място отиде и екип на испанската телевизия.

" Да виждате оръжия тук? Виждате ли оръжия? Къде са ракетите? Къде са? ", пита Ахмед - локален гражданин.

Ливанският министър председател Наджиб Микати прикани през днешния ден светът да „ окаже напън върху Израел “ за прекъсване на огъня. Ливан отсрочи началото на образователната година за 4 ноември поради " опасности за сигурността ". Мярката визира милион и 250 хиляди деца.

„ Стотици държавни учебни заведения, гимназии и професионални учебни заведения, както и огромна част от постройките на Ливанския университет и редица частни учебни заведения, бяха превърнати в убежища за разселени хора от региони, подложени на израелската експанзия, която не признава географски, морални или хуманни граници “, съобщи Абас Халаби - министър на образованието на Ливан.

Всеки, който е наоколо до членове на Хизбула, уреди или оръжие на групировката рискува живота си, гласи новото предизвестие на израелската войска, годно в този момент за 25 села в Южен Ливан.Това вещае нова интервенция в региона, където е в ход израелска сухопътна атака. От нейното начало са премахнати 440 бойци на Хизбула, в това число 30 командири, заяви Израел. Министърът на защитата на страната Йоав Галант посети авиобаза Неватим - една от атакуваните от Иран във вторник. Той съобщи, че обстрелът не е нарушил боеготовността на обекта и насочи предизвестие към Техеран.

" Иран не нанесе и драскотина на боеспособността на нашите Военновъздушни сили. Не е наранена нито една ескадрила, нито един аероплан, няма писта, от която да не може да се излетява. Ако някой си мисли, че като се пробва да удари Израел, ще ни попречи да отговорим, дано единствено да огледа какво се случва в Газа и Бейрут ", разясни Йоав Галант- министър на защитата на Израел.

Иран разгласи, че стопира полетите от всичките си летища до на следващия ден в шест сутринта заради оперативни ограничавания. Иран наложи същата мярка и при удара си против Израел във вторник. Израелската войска разгласи, че разполага спомагателни елементи край линията Газа в навечерието на годишнината от нападението на Хамас. Най-засегнатите общности в южната част на Израел приготвят лични възпоменателни събития. В атакувания кибуц Нир Оз, където починаха 46 израелци, ще бъдат засадени " дървета на вярата ". Неофициална гала е планувана и в Тел Авив, само че с стеснен брой гости поради риска от ракетен обстрел.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че френският президент Макрон и други западни водачи би трябвало да се срамят поради концепцията си за прекъсване на доставките на оръжия, употребявани в Газа от Израел. По-късно Елисейският замък увери, че Франция остава " хладнокръвен другар " на Израел и изрази страдание за крайното изявление на Нетаняху.
  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР