Израел задълбочи още повече объркването около трагичния инцидент в ивицата

...
Израел задълбочи още повече объркването около трагичния инцидент в ивицата
Коментари Харесай

Израел изтри видео, което трябваше да докаже, че болницата в Газа е била ударена от палестинците

Израел задълбочи още повече объркването към трагичния случай в линията Газа, при който стотици цивилни изгубиха живота си в болница " Ал Ахли ".
 
Палестинските управляващи настояват, че минимум 500 цивилни (сред които доста деца) са били убити при ракетен удар от страна на израелските въоръжени сили. Израел, от своя страна, упреква терористичната формация " Ислямски джихад " за детонацията. Към момента няма без значение следствие с ясни резултати кой стои зад това военно закононарушение.
 
Израел обаче на няколко пъти трансформира формалната си версия. Първо чиновник от екипа на Бенямин Нетаняху разгласи, че израелските Военновъздушни сили са блъснали болничното заведение, само че минути по-късно изтри поста си в обществените мрежи. След това два публични израелски акаунта – на Държавата Израел и на израелския дипломат в Съединени американски щати – разгласиха видео, което трябваше да потвърди, че палестинците сами са блъснали болничното заведение. Но и тези " доказателства ", по необясними аргументи, бяха изтрити.
 
Кадрите трябваше да послужат като доказателство, че съдбовната ракета е била изстреляна от Газа, а не от Израел. Големият проблем е, че съгласно часовника на камерата те са били снимани 40 минути след детонацията в болничното заведение, написа Newsweek. Разследващ публицист на " Ню Йорк Таймс " оспори точността на фрагментите с детонацията, употребявани от Израел, и времевите маркери в тях, поради което туитовете бяха отстранени без пояснение.
 
Объркването се усили даже повече, откакто Въоръжените сили на Израел оповестиха, че те не са разгласили подобен видеоклип, а той е бил пуснат от Министерство на външните работи на еврейската страна. Саудитска Арабия и Турция са измежду страните, които упрекнаха Израел за кървавата офанзива по цивилни цели. Американският президент Джо Байдън, който е на посещаване в Израел, упрекна палестинските бойци за офанзивата. Според GeoConfirmed ракетата е била изстреляна от палестинските военни.
 
Съгласно Женевските конвенции болните и ранените, както и медицинският личен състав, лечебните заведения и преносимите медицински уреди, са предпазени по време на война. При никакви условия те не могат да бъдат обект на нахлуване, а офанзивите към тях би следвало да се преглеждат като военно закононарушение.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР