Израел твърди, че е прихванал 99% от ракетите и безпилотните

...
Израел твърди, че е прихванал 99% от ракетите и безпилотните
Коментари Харесай

Каква е противовъздушната отбрана на Израел? И защо е толкова ефективна?

Израел твърди, че е прихванал 99% от ракетите и безпилотните самолети, изстреляни от Иран през нощта.

През нощта в събота против неделя Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети към Израел, който към този момент се оправя с прииждащите въздушни офанзиви от Газа и Ливан, само че израелските управляващи оповестиха за доста дребни вреди.
" Железният купол "
Системата за противовъздушна защита на Израел е многопластова, само че нейният централен детайл е " Железният купол ".

Системата за противовъздушна защита " Железен купол " стартира да действа през 2011 година, като употребява радар за разкриване и прехващане на ракети с дребен обхват, ракети и безпилотни летателни апарати.

Дълго време израелските чиновници в региона на защитата упорстваха тя да бъде въведена в отговор на войната от 2006 година, която приключи с поемането на контрола на Хамас над Газа през идната година.

Израелски публични лица настояват, че тази система ще промени разпоредбите на играта, защото е доста по-евтина за употреба от съществуващите системи.

Системата е формирана от серия мобилни единици, теглени от камиони и разпръснати из цялата страна на стратегически места. Когато бъде открита опасност, военните я проучват в " център за ръководство на борбата ", който се обслужва 24 часа в денонощието. След това те вземат решение коя пускова установка да употребяват за прехващане.

Вторичните ракети се изстрелват, с цел да се подсигурява, че опасността е вярно обезвредена.

Израел твърди, че процентът на успеваемост е над 90%, като унищожава снаряди от разстояние от 4 до 70 км. Времето за реакция е въпрос на секунди.

Вашингтон способства с 1,6 милиарда $ (1,5 милиарда евро) за основаването на системата в интервала 2011-2021 година, а Конгресът на Съединени американски щати утвърди още 1 милиарда $ (940 млн. евро) през 2022 година

В началото на 90-те години на предишния век Израел предложи концепцията за създаване на противоракетна система с дребен обхват на деяние, макар че тогавашните представители на защитата на Съединени американски щати обявиха, че тя ще бъде обречена на крах.

Слабост на системата е, че не може да пази повече от 100-150 кв. км, което лимитира успеваемостта ѝ за по-големи страни.

Дори в Израел, относително дребна страна, батериите би трябвало да се реалокират според от възприетия риск от нахлуване. А Вашингтон я употребява за отбрана на своите военни бази в чужбина.
Многопластова въздушна защита
Но " Железният купол " е единствено част от израелската противовъздушна защита.

Израел употребява " Стрела ", с цел да прихваща ракети с отдалечен обхват , в това число тези, които Иран съобщи, че е изстрелял против страната в събота.

Стрелата, която работи отвън атмосферата, беше употребена в актуалната война за прехващане на ракети с отдалечен обхват, изстреляни от бойците хути в Йемен.

Тя още веднъж беше създадена с поддръжката на Съединени американски щати.

Противовъздушната защита на Израел включва също по този начин " Прашката на Давид " - предопределена за прехващане на ракети със междинен обхват на деяние, като тези, пренасяни от " Хизбула " в Ливан - и ракетите " Пейтриът ", които са най-старият съставен елемент на защитата на страната.

 

От Joshua Askew с AP.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР