Израел тихомълком помогна за разпалването на кампанията на Азербайджан за

...
Израел тихомълком помогна за разпалването на кампанията на Азербайджан за
Коментари Харесай

Израелските оръжия тихомълком помогнаха на Азербайджан да си върне Нагорни Карабах, за ужас на арменците в региона

Израел тихомълком оказа помощ за разпалването на акцията на Азербайджан за възобновяване на Нагорни Карабах, доставяйки мощни оръжия на страна преди светкавичната си атака предишния месец, която върна арменския сепаратистки анклав на нейна територия назад под неин надзор

От ИЗАБЕЛ ДЕБРЕ Associated Press, 5 октомври 2023 година, 00:27 ч.

ТЕЛ АВИВ, Израел -- Израел тихомълком подкрепя акцията на Азербайджан за завладяването на Нагорни Карабах, доставяйки мощни оръжия на Азербайджан преди неговата светкавична атака предишния месец, която върна етническия арменски анклав под собствен надзор, споделят публични лица и специалисти.

Само седмици преди Азербайджан да стартира своето 24-часово нахлуване на 19 септември, азербайджански военни товарни самолети неведнъж прелитат сред южна израелска въздушна база и летище покрай Нагорни Карабах, съгласно до данни за следене на полети и арменски дипломати, даже когато западните държавни управления упорстваха за мирни договаряния.

Полетите разтревожиха арменските публични лица в Ереван, които от дълго време се притесняваха от стратегическия съюз сред Израел и Азербайджан, и хвърли светлина върху националните ползи на Израел в размирния район на юг от планината Кавказ.

„ За нас е огромна угриженост, че израелските оръжия са стреляли по нашите хора “, сподели Арман Акопян, дипломат на Армения в Израел, пред Асошиейтед прес. В вълна от дипломатически обмени, Акопян сподели, че е изразил паника пред израелските политици и законодатели през последните седмици по отношение на израелските оръжейни доставки.

„ Не виждам за какво Израел не би трябвало да бъде в положение да изрази най-малко някаква угриженост за ориста на хората, които са прогонени от родината си “, сподели той пред AP. артилерия, ракетни установки и безпилотни летателни апарати — значително доставени от Израел и Турция, съгласно специалисти — принудиха арменските сепаратистки управляващи да оставят оръжията си и да седнат за договаряния за бъдещето на сепаратисткия район.

Азербайджанската атака умъртви над 200 арменци в анклава, по-голямата част от тях бойци, и към 200 азербайджански бойци, съгласно публични лица.

Има разклонения оттатък нестабилния анклав от 4400 квадратни километра (1700 квадратни мили). Боевете накараха над 100 000 души - повече от 80% от етническите арменци в анклава - да избягат през последните две седмици. Азербайджан даде обещание да зачита правата на етническите арменци.

Арменският министър председател Никол Пашинян назова изселването „ пряк акт на етническо пречистване “. Външното министерство на Азербайджан изрично отхвърли обвиняването, заявявайки, че напусканията са „ персонално и самостоятелно решение и (нямат) нищо общо с насилственото пренасяне. “ министерствата на защитата отхвърлиха да разясняват потреблението на израелски оръжия в Нагорни Карабах или опасенията на Армения по отношение на военното партньорство с Азербайджан. През юли израелският министър на защитата Йоав Галант посети Баку, столицата на Азербайджан, където похвали военното съдействие на страните и взаимната „ битка против тероризма “.

Израел има огромен дял в Азербайджан, който служи като сериозен източник на нефт и е правилен съдружник против огромния зложелател на Израел Иран. Освен това е рентабилен клиент на комплицирани оръжия.

„ Няма подозрение по отношение на нашата позиция в поддръжка на защитата на Азербайджан “, сподели Аркадий Мил-ман, някогашен дипломат на Израел в Азербайджан и сегашен старши откривател в Института за проучване на националната сигурност в Тел Авив. „ Имаме стратегическо партньорство за въздържане на Иран. “

Въпреки че в миналото бедният на запаси Израел в този момент разполага с доста природен газ край средиземноморското си крайбрежие, Азербайджан към момента доставя най-малко 40% от потребностите на Израел от нефт, поддържайки коли и камиони по пътищата му. Израел се обърна към офшорните залежи на Баку в края на 90-те години на предишния век, създавайки нефтопровод през турския транспортен център Ceyan, който изолира Иран, който по това време капитализираше петрола, преминаващ през неговите тръбопроводи от Казахстан към международните пазари.

Азербайджан от дълго време се отнасяше съмнително към Иран, прилежащия му шиитски мюсюлмански комшия на Каспийско море, и се възмущаваше от поддръжката му за Армения, която е християнска. Иран упрекна Азербайджан, че разполага с база за израелски разследващи интервенции против него – изказване, което Азербайджан и Израел отхвърлят.

„ За нас е ясно, че Израел има интерес в поддържането на военно наличие в Азербайджан, употребявайки неговата територия за наблюдаване на Иран “, сподели арменският посланик Тигран Балаян.

Малцина са се възползвали повече от околните връзки на двете страни в сравнение с израелските военни реализатори. Експерти пресмятат, че Израел е доставил на Азербайджан близо 70% от своя боеприпас сред 2016 и 2020 година, което дава на Азербайджан преимущество пред Армения и подтиква огромната отбранителна промишленост на Израел.

„ Израелски оръжия изиграха доста значима роля в това да разрешат на азербайджанската войска да реализира задачите си “, сподели Питър Веземан, старши откривател в Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, който наблюдава продажбите на оръжие.

Израелските ракети с огромен обхват и експлодиращите дронове, известни като безстопанствени муниции, са компенсирали дребните военновъздушни сили на Азербайджан, сподели Уеземан, даже на моменти удряйки надълбоко в самата Армения. Междувременно израелските ракети земя-въздух Barak-8 опазиха въздушното пространство на Азербайджан при събаряне на ракети и дронове, добави той.

Точно преди офанзивата от предишния месец Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че армията е провела ракетен тест на Barak-8. Нейният разработчик, Israel Aerospace Industries, отхвърли да разяснява потреблението от Азербайджан на неговата система за противовъздушна защита и бойни дронове. прорязва арменската защита и накланя салдото в кървавата шестседмична война през 2020 година

Нейният министър на защитата през 2016 година назова военен дрон, създаден от израелската Aeronautics Group „ призрачен сън за арменската войска “, която поддържа сепаратистите в района по време на спора на Азербайджан с Нагорни Карабах същата година.

Президентът Илхам Алиев през 2021 година — година на смъртоносни конфликти на азербайджанско-арменската граница — беше сниман от камера да се усмихва, до момента в който галеше дребния израелски дрон самоубиец „ Хароп “ по време на галерия на оръжие. дронове по време на смъртоносни армейски набези против палестински екстремисти в окупирания Западен бряг.

„ Радваме се за това съдействие, то беше много подкрепящо и много потребно за защитата “, сподели посланикът на Азербайджан в Израел Мухтар Мамедов пред АП, говорейки общо по отношение на поддръжката на Израел за азербайджанската войска. „ Ние не го крием. “

В решителен миг при започване на септември — до момента в който дипломатите се мъчеха да предотвратят ескалация — данните от следенето на полетите демонстрират, че азербайджанските товарни самолети започнаха да се вливат в Овда, военна база в Южен Израел с 3000-метрова писта, известно като единственото летище в Израел, което обработва износа на експлозиви.

AP разпознава минимум шест полета, обслужвани от азербайджанската Silk Way Airlines, кацащи на летище Овда сред 1 септември и 17 септември от Баку, съгласно уеб страницата за следене на авиацията FlightRadar24.com. Азербайджан стартира офанзивата си два дни по-късно.

През тези шест дни съветският боен транспортен аероплан Илюшин Ил-76 се задържа на пистата на Овда няколко часа, преди да отпътува за Баку или Ганджа, вторият в страната -най-големият град, навръх север от Нагорни Карабах.

През март следствие на вестник Haaretz съобщи, че е преброил 92 азербайджански военни товарни полета до летище Овда от 2016-2020 година Внезапните скокове на полети съответстваха с експлоадирането на боевете в Нагорни Карабх, откри той.

„ По време на войната през 2020 година видяхме полети през ден и в този момент още веднъж, виждаме тази активност на полетите, водещи до сегашния спор “, сподели Акопян, арменският дипломат. „ Ясно ни е какво се случва. “

Министерството на защитата на Израел отхвърли да разяснява полетите. Посланикът на Азербайджан Мамедов сподели, че е осведомен с отчетите, само че отхвърли коментар.

Решението да се поддържа автократично държавно управление против етническо и религиозно малцинство подхрани спор в Израел по отношение на политиките на страната за позволителен експорт на оръжие. От 10-те най-големи производители на оръжия в международен мащаб единствено Израел и Русия нямат правни ограничавания върху износа на оръжия въз основа на опасения за правата на индивида.

„ Ако някой може да се разпознава с (Нагорно- Карабах) продължаващият боязън на арменците от етническо пречистване е еврейският народ ", сподели Авидан Фрийдман, създател на израелската защитническа група Yanshoof, която се стреми да спре израелските продажби на оръжие на извършители на човешките права. „ Ние не се интересуваме да ставаме съучастници. "

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР