Израел ще откаже визи на служители на ООН, каза неговият

...
Израел ще откаже визи на служители на ООН, каза неговият
Коментари Харесай

Израел ще откаже визи на служители на ООН след речта на Гутериш за войната в Газа

Израел ще откаже визи на чиновници на Организация на обединените нации, сподели неговият дипломат в Организация на обединените нации, до момента в който разногласието сред страната и интернационалната организация се задълбочава.

Гилад Ердан направи изказването в сряда, съгласно израелските медии, до момента в който последствията от речта на шефа на Организация на обединените нации пред Съвета за сигурност предходния ден не престават.

Продължете да четете < /h2> лист от 3 елементаБъбречно болните в Газа са изправени пред диализна рецесия в препълнени лечебни заведения

Ние „ умираме постепенно всеки ден “: какво значи оцеляването за едно семейство от Газа Каква е степента на военната помощ на Съединени американски щати за Израел във войната си против Газа? завършек на списъка

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш косвено разкритикува Израел за това, че е наредил евакуацията на цивилни от северната към южната част на линията Газа. Той също по този начин сподели, че офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври не се е случила „ във вакуум “, защото палестинците са били „ подложени на 56 години задушаваща окупация “.

Много страни приветстваха „ доста уравновесения метод “ на Гутериш, заяви Габриел Елизондо от Ал Джазира от Ню Йорк. Израел обаче беше „ гневен “ и неговите чиновници приканиха шефа на Организация на обединените нации да подаде оставка.

Израелският външен министър Ели Коен, който участва на дебата, „ беше толкоз смутен “, сподели Елизондо, „ че анулира среща с генералния секретар, която трябваше да се състои във вторник следобяд “.

„ Наистина е извънредно да се види такава реакция против генералния секретар “, добави Елизондо.

„ Поради неговите забележки [на Гутериш] ще откажем да издадем визи на представители на Организация на обединените нации “, сподели Ердан пред армейското радио. „ Вече отказахме виза на заместник-генералния секретар по филантропичните въпроси Мартин Грифитс. Дойде време да им дадем урок. “

Ердан сподели в X, някогашен Twitter, че шефът на Организация на обединените нации е „ изразил схващане за тероризма и убийствата “ с тази тирада.


По-късно Гутериш разгласява фрагмент от речта си на X в явен опит да покаже, че е подлагал на критика както Хамас, по този начин и Израел за рецесията в Газа.

„ Недоволството на палестинския народ не може да оправдае ужасяващите офанзиви на Хамас. Тези ужасяващи офанзиви не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ “, написа той.

Палестинското министерство на външните работи осъди апела на Израел към генералния секретар на Организация на обединените нации да подаде оставка, определяйки го като „ непровокирана офанзива “.

В обява на X палестинското министерство разказа позицията на Израел като „ уголемение “ на неговото „ пренебрежение и липса на ангажимент “ към Организация на обединените нации, нейния правилник и резолюции във връзка с Палестина.

Войната в Газа

Бойци на Хамас нахлуха в Израел на 7 октомври и нападнаха най-вече цивилни цели, в това число фамилии и музикален фестивал, като убиха минимум 1400 души и взеха повече от 220 пленници, съгласно израелски публични лица.

Около 5800 палестинци, също най-вече цивилни, са били убити в линията Газа при ответни израелски бомбардировки, заяви здравното министерство на територията.

Гутериш, който предходната седмица пътува до Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах в опит да получи помощ през границата сред Египет и Газа, в речта си също приветства влизането на три конвоя с помощ до момента.

Но шефът на Организация на обединените нации сподели, че това е единствено „ капка помощ в океан от потребност “, защото Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) предизвести, че ще бъде принудена да спре работа в сряда заради липса на гориво.

„ За да облекчите епичните премеждия, направете доставката на помощ по-лесна и по-безопасна и улеснете освобождението на заложници. Отново приканвам за неотложно филантропично преустановяване на огъня “, сподели Гутериш.

 INTERACTIVE_INFRASTRUCTURE_DAMAGE_GAZA_OCT25_2023-1698220858

Застой на Съвета за сигурност

Подкрепен от Съединените щати, Израел отхвърли апелите да спре офанзивата, заявявайки, че това единствено ще разреши на Хамас да се прегрупира.

Миналата седмица Съединени американски щати постановиха несъгласие на проекторезолюция по отношение на рецесията, заявявайки, че тя не поддържа задоволително правото на Израел да отговори на Хамас.

Държавният секретар Антъни Блинкен изиска от Съвета за сигурност да поддържа нова резолюция, ръководена от Съединени американски щати, която „ включва основна противоположна връзка “.

Проектът, забелязан от осведомителната организация AFP, ще пази „ присъщото право на всички страни “ на самозащита, като в същото време приканва за съблюдаване на интернационалното право. Това би подкрепило „ филантропични паузи “ за допускане на помощ, само че не и цялостно преустановяване на огъня.

„ Нито един член на този Съвет – никоя нация в цялото това тяло – не може или не би толерирала избиването на своите хора “, сподели Блинкен.


Русия, притежаваща право на несъгласие – привикнала да бъде отпред в Съвета за сигурност за нахлуването си в Украйна – бързо съобщи, че ще се опълчи на американския план.

Регионалният съдружник на Съединени американски щати Египет също разкритикува документа.

„ Изненадани сме от новите опити за приемане на резолюция, която не включва никакъв апел за преустановяване на огъня, с цел да се предотврати по-нататъшно утежняване на обстановката, което може да докара района до рискова обстановка “, сподели външният министър Саме Шукри. < /p>

Външният министър Рияд ал Малики от Палестинската власт, противник на Хамас, назова бездействието на Съвета за сигурност „ непростимо “, както и Йордания, различен сътрудник на Съединени американски щати.

„ Съветът за сигурност би трябвало да заеме ясна позиция, с цел да увери два милиарда араби и мюсюлмани, че интернационалното право ще бъде приложено “, сподели външният министър на Йордания Айман Сафади.

Йордания и Русия са измежду нациите, които желаеха среща в четвъртък на Общото заседание на Организация на обединените нации, чиито резолюции са необвързващи, заради невъзможност в Съвета за сигурност.

 INTERACTIVE_EDUCATION_DAMAGE_GAZA_OCT25_2023-1698220846

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР