Израел ще отговори на иранската ракетна атака и израелски въоръжени

...
Израел ще отговори на иранската ракетна атака и израелски въоръжени
Коментари Харесай

Херци Халеви: Ще отговорим на иранската ракетна атака, можем да ударим всяка точка в Близкия изток

Израел ще отговори на иранската ракетна офанзива и израелски въоръжени сили могат да ударят всяка точка в Близкия изток, сподели през днешния ден началникът на генералния щаб на израелската войска Херци Халеви.

„ Ще отговорим. Можем да намерим значими цели и можем да ги ударим точно и мощно ", съобщи Халеви от военновъздушна база в Централен Израел.

Ливанската формация „ Хизбула " заяви, че е унищожила три израелски танка „ Меркава " с противотанкови управляеми ракети в ливанския пограничен град Марун Ел-Рас.

Във вторник вечер Иран извърши ракетна офанзива против Израел. 180 ракети бяха изстреляни към еврейската страна. Повечето от тях са прехванати. Според Иран обаче 80% са поразили задачите си, които били три военни бази. Съобщава се за един умрял край Хеброн, на Западния бряг. Щети са нанесени на учебно заведение в Централен Израел и на ресторант в квартал на Тел Авив. Техеран разгласи, че за първи път са били употребявани свръхзвуковите ракети " Фатах ".

Израелският министър председател се закани, че Техеран ще си заплати и изпрати спомагателни елементи в Ливан, с цел да даде подтик на сухопътната атака против " Хизбула ".

Президентът Джо Байдън уточни, че офанзивата е била несполучлива и неефективна.

Съединените щати потвърдиха, че са помогнали на Израел.

" Призоваваме Иран да приключи всевъзможни офанзиви, в това число и от прокситата му. По време на офанзивата, Съединените щати се координираха с израелските сили за защита, с цел да бъде предпазен Израел ", изясни ген. Пат Райдър, представител на Пентагона.

„ Хизбула ": Днешните конфликти са първия стадий от войната с Израел

Върховният водач на Иран писа в обществените мрежи, че нападението било за да покаже на израелския министър председател, че страната не е войнствена, само че твърдо се противопоставяла на всяка опасност. В първата си обществена поява обаче, аятолах Али Хаменей, не загатна нищо съответно за офанзивата.

" Ако Израел отстрани злото си от този район, без подозрение тези спорове ще изчезнат изцяло. Страните от района ще могат да ръководят себе си, да ръководят своя район, да живеят дружно в мир, здраве и благоденствие ", сподели Хаменей.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху пък се закани на Иран.

" Иран направи огромна неточност довечера - и ще си заплати за нея. Режимът не схваща нашата решителност да се пазиме и да отвърнем на враговете си. Ще се разправим с всеки, който вреди, както и с тези, които се пробват да навредят на страната Израел. Тази война е тежка, само че е оправдана и значима, навлизаме във втората година от нея ", разяснява той.

Атаката е в миг, в който Израел стартира сухопътна интервенция в Южен Ливан против подкрепяната от Иран формация " Хизбула ". Тежки сражения се водят в Южен Ливан. При интервенциите, които се организират в няколко района, са били унищожени повече от 150 обекта от терористичната инфраструктура и огромно количество оръжие и муниции.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР