Израел се справя с епидемията, нали? Ще ви кажа и

...
Израел се справя с епидемията, нали? Ще ви кажа и
Коментари Харесай

Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици

Израел се оправя с епидемията, нали? Ще ви кажа и по какъв начин - в Израел 22-ма специалисти епидемиолози дефинират по какъв начин да се имунизира популацията, няма Нетаняху, няма политици, специалистите вземат решение. Този образец даде на обществения старт на Европейската имунизационна седмица проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и ръководител на Експертно-консултативния съвет по имунизации при министъра на опазването на здравето.
Същият акцент сложи и доктор Александър Симидчиев, ръководител на Комисията по опазването на здравето към 45-ото национално заседание. „ Проблемите са, когато политиката стартира да се меси в медицината. Започва битка за превъзходство. А постоянно политиката го има. “ Като гаранция за експертен метод при изключителни обстановки в региона на публичното здраве е импортирано предложение за законова корекция, която регламентира основаване или активиране на експертни проекти за деяние. В тях по думите на доктор Симидчиев ще се изисква наложително да се разписват критериите, при които се постановат едни или други ограничения и по тях ще се съди дали ръководството на рецесията е сполучливо. “Например смъртността е справедлив аршин, който дава база за преценка какъв брой добре се оправяме. За имунизациите пък такава мярка е обванатото население. “
Европейската тематична седмица я разпространява главното обръщение, че имунизацията е жизненоважна за попречване на заболявания и отбрана на живота. Сега осведомителната акция се организира под надпис „ Ваксините ни сближават “.
Слоганът носи и директно, и индиректно обръщение. С подобен фокус се включи в тематиката доктор Скендер Сила, началник на офиса на Световната здравна организация в България. Той посочи, че човечеството чака имунизациите да ни оказват помощ да напреднем по пътя към живот, в който можем да бъдем още веднъж дружно. „ Ваксините ни доближават да вършим това, което обичаме, с тези, които обичаме и най-важното – със фамилията си. Заедно можем да прекратим пандемията на COVID-19 и да реализираме по-добър свят за всички. “
Обявената в предварителната стратегия точка дали имунизирането против вируса да стане наложително, отпадна. „ Техническа неточност е – изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. – Предвиждаме в действителност при нужда от продължителни ограничения да включим тази ваксина в имунизационния календар, само че като целесъобразна. “
Доц. Кунчев също даде като образец за сполучлив модел за усмиряване на епидемията страната Израел, където към този момент 85% от популацията е имунизирано и от няколко дни няма нито един смъртен случай, а преди няколко месеца беше с рекорден брой инфектирани и умряли. „ Който реализира заветните към 70%, нужни за групов имунитет, ще си е решил казусът. Който не го направи, ще завижда. Човек като има едно богатство, стартира да не го цени, по този начин става и с триумфа на имунизациите. “ Главният държавен здравен контрольор обърна внимание на страничните резултати на пандемията със знак плюс. „ Поради интерференцията – конкуренция сред вирусите, тази година на процедура грипна зараза нямаше, малко бяха и останалите сезонни инфекции. Когато един вирус стане преобладаващ, съумява да избута останалите, в тази ситуация властваше ковид. За по-малкото сезонни инфекции спомогна и носенето на маски и спазването на отдалеченост – ограничения, които са универсални за намаляването на разпространяването на вирусите. “ Доц. Кунчев сподели, че количествата ваксини, които ще получим през май, ще са 2 пъти повече от април, а през юни – 4 пъти повече.
Ваксините са едно от най-големите научни достижения в медицината. Те ни приближиха до справяне с детския паралич и ни помогнаха да изкореним едрата шарка. Ваксините са и новият сериозно значим инструмент в борбата против COVID-19, подсети доктор Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина.
Само през последните 30 години детската смъртност е намаляла с над 50%, значително с помощта на имунизациите. Сега имунизациите оказват помощ да се предпазим от над 20 болести - от пневмония до рак на маточната шийка и ебола.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР