Израел се е съгласил по време на водените в Египет

...
Израел се е съгласил по време на водените в Египет
Коментари Харесай

При примирие: Израел може да пусне 150 хил. палестинци в северната част на Газа

Израел се е съгласил по време на водените в Египет договаряния за помирение в Газа да направи отстъпки по въпроса за завръщането на палестинци в северната част на анклава, само че не счита, че ислямистката формация „ Хамас “ ще се съгласи на сходно съглашение, оповестиха през днешния ден израелски държавни източници, представени от Ройтерс.

Според чиновниците, които имат информация за хода на договарянията, американското предложение за помирение планува Израел да разреши завръщането на 150 хиляди палестинци в северната част на Газа без инспекции. В подмяна „ Хамас “ ще би трябвало да даде лист на дамите, възрастните хора и болните израелци, които са заложници и към момента са живи.

Канцеларията на премиера на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли коментар. Вчера „ Хамас “ съобщи, че последното предложение, предадено му от египетските и катарските медиатори, не се покрива с неговите претенции, само че ще го прегледа в допълнение, преди да отговори.

Според източниците, упоменати нагоре, Израел счита, че „ Хамас “ към момента не желае да подписва съглашение, съобщи Българска телеграфна агенция.

В седмия месец от войната „ Хамас “ желае завършек на израелското военно нахлуване, евакуиране на израелските сили от Газа и позволение на разселените палестинци да се завърнат вкъщи. Непосредствената цел на Израел е да обезпечи освобождението на заложниците, хванати от „ Хамас “ при трансграничната офанзива на 7 октомври.

Днес здравното министерство на палестинския анклав заяви, че от началото на военното нахлуване на Израел в Газа са починали минимум 33 482 палестинци и са ранени 76 049. В известието на министерството се добавя, че за последното денонощие убитите палестинци са 122, а ранените – 56.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР