Израел създаде гореща линия срещу кибератаки, в която работят най-вече

...
Израел създаде гореща линия срещу кибератаки, в която работят най-вече
Коментари Харесай

Израелска гореща линия помага на жертви на кибератаки

Израел сътвори гореща линия против хакерски атаки, в която работят най-много военни ветерани от компютърните звена на армията. Целта е бизнесът и частни лица да оповестяват за хипотетични хакерски атаки и да получават помощ в действително време.

Израел и киберексперти споделят, че 119 - номерът на горещата линия към Центъра за деяние при произшествия в осведомителната сигурност (CERT) e първият по рода си в света.

"Работата ни е да ограничаваме вредите, колкото се може по-бързо, да научаваме за заканите и да даваме препоръки ", сподели пред Ройтерс шефът на центъра Лави Щокхамер в обект, намиращ се във високотехнологичния хъб - южния град Беершеба.

"Кибератаката може да не се ограничи единствено до имуществото или финансови вреди. Може да заплаши и човешки живот ", сподели той.

В някои случаи, споделя Щокхамер, центърът ще изпраща до няколко часа екипи от специалисти при засегнатите консуматори.

В центъра 20 терминала на приемащите позвъняванията са ситуирани пред редица от огромни екрани, един от които демонстрира карта на света с хакерски атаки. Атаките са изобразени като параболични линии, свързващи Израел и сървърите, употребявани от хакерите.

Когато Ройтерс видя този екран, сървърите се оказаха в североизточната част на Съединени американски щати, Западна Европа и Индонезия, данни, които Щокхамер омаловажи, тъй като хакерите употребяват прокси сървъри, с цел да прикриват същинското си местонахождение.

Той отхвърли да заяви детайлности. С наближаването на изборите в Израел на 9 април, формалните представители са сдържани по отношение на опцията за акции за кибернамеса, от рода на тези, за които Русия е упреквана, че употребява на Запад или за китайския кибер шпионаж.

Широко публикувано е мнението, че израелските киберспособности са били употребявани за бойкот против иранската нуклеарна стратегия и основаването на противоречив програмен продукт за следене, предлаган на задгранични клиенти.
Откакто е открита преди три седмици, горещата линия получава близо 100 позвънявания дневно, сподели Щокхамер.

Повечето от обаждащите се са жертви на кибер нарушители, а не на страни, а подправените сигнали са по-малко от един %, сподели той.

Близо 15 % от обаждащите се са така наречен "бели хакери ", компютърни спецове, които намират уязвими места в корпоративните и държавни компютърни системи и желаят да ги обезопасят, преди да бъдат атакувани.
Центърът има и чатрум, в който чиновниците на огромни израелски компании, отговарящи за сигурността, могат искрено, само че дискретно да споделят информация за нарушение на сигурността на данните.

Майкъл Леви, професор по криминология от Университета в Кардиф, който е съветвал организации на Европейския съюз и Организация на обединените нации в региона на киберсигурността, разказа израелската гореща линия като неповторима и сподели, че тя би могла да откри приложение и другаде.

"Главните достолепия са качествените препоръки и поверителността, потреблението на модели за създаване на прецизна оценка на заканите и бърз отговор ", сподели той и добави: "Колкото по-рано получите сигнал, толкоз повече провали можете да предотвратите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР