Израел съобщи в събота, че изтегля дипломатическия си персонал от

...
Израел съобщи в събота, че изтегля дипломатическия си персонал от
Коментари Харесай

Израел отзовава дипломатическия персонал от Турция, след като Ердоган осъди клането в Газа

Израел заяви в събота, че изтегля дипломатическия си личен състав от Турция, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган нанесе яростна офанзива против военната му интервенция против бойците на Хамас в Газа.

Съобщението нанесе сериозен удар върху зараждащите се старания на страните да възстановят политическите и стопански връзки след десетилетие на всички, само че не и замразени връзки.

Израел и Турция – преобладаващо мюсюлманска нация, която образува опората на защитата на НАТО на завършек на Близкия изток – преди малко се съгласиха да назначат още веднъж посланици предходната година.

Те също възобновиха полемиките за подкрепян от Съединени американски щати план за водопровод за природен газ, който можеше да образува основата за доста по-тясно и по-трайно съдействие през идващите години.

Но връзките им се разпаднаха, когато Ердоган стартира да форсира темпото и отровата на офанзивите си против ответната военна интервенция на Израел против Хамас в линията Газа.

Бойците на Хамас проведоха изненадваща офанзива на 7 октомври, по време на която убиха 1400 хора – най-вече цивилни – и заловиха повече от 220 заложници.

Контролираното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа съобщи, че израелските удари са умъртвили 7703 души – също най-вече цивилни – с повече от 3500 деца.

Ислямската ислямска на Ердоган вкоренена партия провежда голям протест в Истанбул в събота, който съгласно президента притегли навалица от 1,5 милиона души.

„ Израел, ти си окупатор “, сподели той на морето от поддръжници, развяващо турското и палестинското знаме.

Той упрекна израелското държавно управление, че се държи като „ военнопрестъпник “ и се пробва да „ изкорени “ палестинците. < p> " Разбира се, всяка страна има право да се пази. Но къде е справедливостта в този случай? Няма справедливост – единствено грубо кръвопролитие, което се случва в Газа. "

Израелският външен министър Ели Коен отзова целия дипломатически личен състав от Турция моменти откакто Ердоган завърши изявлението си.

„ Предвид тежките изказвания, идващи от Турция, подредих връщането на дипломатическите представители там, с цел да се извърши преоценка на връзките сред Израел и Турция “, сподели той в изказване.

„ Кръстоносен поход “

Израел към този момент подреди на дипломатическия личен състав да напусне Турция и няколко други страни от района като защитна мярка по-рано този месец.

Турски дипломатически източник сподели, че всички израелски дипломати са напуснали страната до 19 октомври.

" Трудно е да се разбере кого Коен е инструктирал да се върне ", сподели турският дипломатически източник.

Но изказването на Коен прибавя ново дипломатическо измерение към отдръпването.

То следва личното известие на Ердоган по-рано тази седмица, че той анулира проектите си да посети Израел поради неговата „ нечовешка “ война.

Сега дипломатическите връзки на страните са застрашени да паднат до дъното, което претърпяха, когато израелски набег на турски транспортен съд, пренасящ помощ за Газа, умъртви 10 цивилни през 2010 година

Ердоган беше водещ интернационален покровител на правата на палестинците по време на дведесетилетното си ръководство.

Катар, Иран, Турция и отвън тях: мрежата от съдружници на Хамас

Той сподели на митинга в събота, че Израел беше „ пешка в района “, която беше употребена от западните сили, с цел да подпечатат властта си в Близкия изток.

„ Главният провинен за клането в Газа е Западът “, съобщи Ердоган.

И той упрекна съдружниците на Израел, че основават " атмосфера на кръстоносна война ", противопоставяща християни против мюсюлмани.

" Чуйте нашия апел за разговор ", сподели Ердоган. „ Никой не губи от справедливия мир. “

Обръщението на Ердоган пристигна в отговор на дни на пропалестински митинги в Истанбул и други огромни градове, проведени от по-десни и ислямски консервативни групи в Турция.

Но едно изследване разгласява тази седмица сподели, че болшинството от респондентите избират Турция да остане или неутрална, или да се опита да играе посредническа роля във войната.

Проучването на Metropoll сподели, че 11,3 % от респондентите споделят, че „ поддържат Хамас “.

Но 34,5 % обявиха, че Турция би трябвало да остане " неутрална ", а 26,4 % споделиха, че би трябвало да посредничи.

Само 3,0 % споделиха, че " поддържат Израел ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР