Израел разположи над 2000 полицаи за шествието на еврейски националисти,

...
Израел разположи над 2000 полицаи за шествието на еврейски националисти,
Коментари Харесай

Израел разполага засилено полицейско присъствие в Ерусалим

Израел разположи над 2000 служители на реда за шествието на еврейски националисти, развяващи флагове, по основната палестинска улица в Стария град на Ерусалим - противоречиво събитие, което идва в миг, когато напрежението към този момент е нараснало.

Властите настояват, че засилената защита е уверено изпитание да се подсигурява, че маршът ще премине без принуждение.

Полицията е решила да разреши на хилядите участници в шествието да преминат по обичайния маршрут през Дамаската врата в Стария град - макар повишаването на израелско-палестинското принуждение през последната година и тежките боеве сред Израел и палестинските бойци в Газа предходната седмица.

В началото на четвъртък стотици евреи се изкачиха до сензитивно място в Ерусалим, свято както за евреите, по този начин и за мюсюлманите , като част от дейностите за деня, визити, които палестинците считат за провокативни. Сред тях е най-малко един министър от израелския кабинет на дясното държавно управление на страната, съгласно еврейски деятели, които управляват визитите.

Макар че израелските публични лица разказват шествието като празничен церемониал, то беше помрачено от антиарабски расистки викания и принуждение над локални палестинци от страна на някои от участниците в шествието. Преди две години той способства за разпалването на 11-дневна война сред Израел и палестинските бойци в Газа, а войнствената формация Хамас прикани палестинците да се опълчват на парада тази година.

Маршът отбелязва " Деня на Йерусалим ", в който се празнува завладяването на Източен Ерусалим от Израел п о време на войната в Близкия изток през 1967 година Израел счита целия Ерусалим за своя безконечна столица, само че анексирането на източния бранш, където се намират най-важните свети места в града, не е интернационално прието. Палестинците настояват, че Източен Ерусалим е столица на тяхната бъдеща страна.
 Насилието в Ерусалим ескалира
Насилието в Ерусалим ескалира

Израелска полиция нападна поклонници в джамията Ал Акса

Всяка година в шествието вземат участие хиляди израелски националисти, които развяват синьо-бели израелски флагове и пеят песни. Но в някои случаи протестиращите скандират антиарабски лозунги, до момента в който минават около палестински фенове и предприятия .

Министърът на националната сигурност на Израел, извънредно десният политик Итамар Бен-Гвир, се е присъединявал към шествието през последните години. Не беше известно дали той ще се причисли тази година, която е първата му като министър в кабинета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР