Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, след като

...
Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, след като
Коментари Харесай

Израел критикува Боливия, Чили и Колумбия заради изгонените посланици

Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, откакто южноамериканските страни започнаха поредност от дипломатически ходове, с цел да стачкуват против военните интервенции на Израел против Хамас в Газа, оповестява АП.

Други страни от Латинска Америка, в това число Аржентина и Бразилия, също ускориха рецензиите си към въздействието, което военните интервенции на Израел имат върху цивилните.

В сряда Израел прикани Колумбия и Чили " категорично да осъдят терористичната организация " Хамас ", която мазета и отвлече бебета, деца, дами и възрастни хора ", съгласно изказване на Министерството на външните работи.
 Боливия скъсва връзки с Израел поради Газа
Боливия скъсва връзки с Израел поради Газа

Съседките Колумбия и Чили отзоваха своите посланици в близкоизточната страна

Призивът пристигна часове откакто Чили и Колумбия отзоваха своите посланици в Израел във вторник вечерта на фона на рецензии за убийството на цивилни в Газа.

" Израел чака Колумбия и Чили да поддържат правото на една демократична страна да пази своите жители и да призоват за незабавното освобождение на всички отвлечени, а не да се причислят към Венецуела и Иран в поддръжка на тероризма на Хамас ", сподели израелското външно министерство.

Въпреки че в изказването на Министерството на външните работи на Чили по отношение на отзоваването на неговия дипломат не се загатва Хамас, президентът Габриел Борич загатна Хамас в настрана изказване на X, някогашен Twitter, в което той сподели, че " почтени цивилни " са " основните жертви на израелската атака. "

Чили " не се съмнява в осъждането на офанзивите и отвличанията, осъществени от " Хамас ", написа Борич. Човечеството не може да се поддържа посредством връзки, които дехуманизират. "

Президентът на Колумбия Густаво Петро беше по-директен, защото показа доста известия в обществените медии , осъждащи дейностите на Израел.

" Това се назовава геноцид; те го вършат, с цел да отстранен палестинския народ от Газа и да я завладяват, написа Петро в X. Главата на страната, извършваща този геноцид, е нарушител против човечеството. "

По-рано Израел осъди решението на Боливия във вторник да скъса дипломатическите връзки с Израел , характеризирайки го като " капитулация пред тероризма и пред режима на аятолаха в Иран " . Макар и сунитски, " Хамас " става все по-близък до шиитската мощ Иран.

Прекъсването на дипломатическите връзки с Израел значи, че " държавното управление на Боливия се причислява към терористичната организация Хамас ", сподели израелското външно министерство. Преди това Боливия прекъсна дипломатическите си връзки с Израел през 2009 година, с цел да ги възобнови през 2020 година
 Колумбия гони израелския дипломат след скандал поради Газа
Колумбия гони израелския дипломат след скандал поради Газа

Колумбийският президент съпостави израелските дейности с нацистките

Дипломатическите ходове на трите южноамерикански страни, всички от които са водени от леви водачи, идват, до момента в който други в района ускориха рецензиите си към военната активност на Израел.

В сряда Аржентина разкритикува офанзивата на Израел в бежанския лагер Джабалия и сподели, че " филантропичната обстановка в Газа е все по-тревожна ".

" Аржентина недвусмислено осъди терористичните офанзиви, осъществени от Хамас на 7 октомври, и признава правото на Израел на законна отбрана. Нищо обаче не оправдава нарушаването на интернационалното филантропично право и задължението за отбрана на цивилното население във въоръжени спорове ", споделиха от външното министерство на Аржентина.

Все още има 21 аржентински жители в неопределеност и се допуска, че са държани заложници от Хамас, съгласно оценки на външното министерство, което споделя, че девет аржентинци са били убити в спора.

Изявлението на Аржентина пристигна часове откакто бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва прикани Израел да приключи бомбардировките си над Газа.

" Виждаме за първи път война, в която болшинството от убитите са деца ", написа Лула в X (бивш " Туитър " ). Спри! За бога, стой! "

Центърът " Симон Визентал ", еврейска правозащитна организация, разкритикува Боливия, Чили и Колумбия за техните дипломатически ходове.

" Съюзът на Боливия с Иран става по-ясен всеки ден, като се има поради, че разпадането не се дължи на същинските ползи на боливийския народ ", сподели Ариел Гелблунг, шеф на центъра за Латинска Америка, в изказване във вторник.

Центърът характеризира решението на държавните управления на Колумбия и Чили да отзоват своите посланици във вторник вечерта като " ясно координирано деяние ".
 Иран желае помирение в Газа и упреква Съединени американски щати за забавянето му
Иран желае помирение в Газа и упреква Съединени американски щати за забавянето му

Отрича да стои зад съпротивата на палестинците

" Двамата водачи постоянно са били враждебни към Израел и двамата имат история на дипломатически различия с представители на еврейската страна ", оповестиха от центъра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР