Израел прие закон, в който се казва, че само евреите

...
Израел прие закон, в който се казва, че само евреите
Коментари Харесай

Израел прие изключително спорен закон, отчуждаващ арабите

Израел одобри закон, в който се споделя, че единствено евреите в страната имат право на самоопределение , осведоми " Ройтерс ".

Членове на арабското малцинство дефинираха закона като расистки и граничещ със сегрегация.

 Израел обмисля да узакони сегрегацията
Израел обмисля да узакони сегрегацията

Ще разреши делене на евреите от арабите

Законът за " националната страна ", подсилен от дясното държавно управление, беше прокаран с 62 гласоподава против 55 при двама въздържали се в 120-членния Кнесет след месеци на политически диспути. Арабски депутати реагираха остро и скъсаха документите след вота.

" Това е определящ миг в хрониките на ционизма и историята на Израел ", разгласи министър председателят Бенямин Нетаняху пред Кнесета след вота.

Символично законът беше п риет след 70-годишнината от образуването на страната Израел.

В закона се акцентира, че " Израел е историческата татковина на еврейския народ и те имат изключителното право на национално самоопределение в страната ".

Арабският език губи статута си на формален език и към този момент не е до иврит . Той получава " специфичен статут ", който разрешава потреблението му в израелските институции.

В Израел арабите наброяват 1,8 милиона души или към 20% от популацията от 9 милиона души.

От законопроекта бяха отстранени параграфи, които са обсъждани от критици в еврейската страна и чужбина като дискриминиране на арабите в Израел , които от дълго време са третирани като втора класа жители.

В последния миг бяха отстранени извънредно противоречиви членове, в това число страната да позволява сформирането на общности от хора с една и съща религия и народност , с цел да се поддържа изключителният темперамент на тези общности.

Вместо това беше включена неразбираема дефиниция: " Държавата преглежда развиването на еврейското населено място като национална полезност и ще работи за поощряване на устройството му ".

Дори и след измененията критици акцентират, че новият закон още повече ще отчужди арабското малцинство.

" Обявявам с потрес и страдание гибелта на демокрацията ", съобщи арабският народен представител Ахмед Тиби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР