Израел: Полицейски сблъсък с бежанци от Еритрея

...
Десетки хора бяха ранени, включително някои от стрелба с бойно
Коментари Харесай

Десетки хора бяха ранени, включително някои от стрелба с бойно оръжие, по време на сблъсъци между еритрейски бежанци и израелската полиция в Тел Авив.

Срещу стотици протестиращи бяха използвани шокови гранати, сълзотворен газ и куршуми с гъба.

Размириците бяха предизвикани, след като активисти, които се противопоставят на еритрейското правителство, казаха, че са поискали от израелските власти да отменят събитие на посолството в събота.

Но протестиращите също се сблъскаха с поддръжниците на Режим на Еритрея.

Разногласията в Еритрея относно управлението на президента Isaias Afwerki се прехвърлиха в диаспората и това е последният изблик на насилие през последните седмици.

Според израелските новини, демонстрантите са тръгнали към място, където е трябвало да се проведе събитието. Първоначално те бяха задържани от полицейски барикади, но по-късно успяха да ги пробият.

Жителите казаха, че улиците на централната част на Тел Авив звучали като военна зона, докато бръмчали полицейски хеликоптери отгоре и израелските офицери стреляха с бойни патрони във въздуха.

Протестиращите се биеха с полицията, повредиха автомобили и потрошиха прозорците на близките предприятия.

В изявление на израелската полиция се казва, че служителите са използвали оръжията си, тъй като са смятали, че животът им е в опасност.

Снимки от вътрешността на залата, наета от еритрейски дипломати за събитието, показват преобърнати маси и столове след нахлуване на ядосани демонстранти.

Видеоклипове, споделени на социалните медии също показаха улични битки между еритрейци, които подкрепят режима в родината си, и тези, които му се противопоставят. Израелската полиция каза, че се е опитала да раздели двете страни.

В съобщение, пуснато в X, известен преди като Twitter, полицията помоли неангажирани членове на обществеността да стойте далеч от сцената.

Профил на страната на Еритрея

По-рано тази седмица полицията каза на пресконференция, че различни еритрейски фракции са се съгласили да се съберат на две различни места тази събота .

Поддръжниците на правителството в Асмара трябваше да се срещнат близо до посолството. Противниците трябваше да протестират на старата централна автогара, която е на кратко разстояние.

Въпреки това двете страни не са се придържали към ангажиментите си, каза полицията.

Неназован високопоставен полицейски източник е цитиран от вестник Haaretz като казва: „Бяхме много изненадани от нивото на насилие, сцени, които виждате само на Западния бряг ."

Според полицията оттогава в района са били разположени стотици служители.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР