Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш,

...
Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш,
Коментари Харесай

Израел поиска оставката на шефа на ООН

Израел изиска оставката на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, поради забележките му като опрощение за гнет, оповестяват от " Times of Israel ".

„ Важно е също да признаем, че офанзивите на Хамас не са се случили във вакуум “, сподели Гутериш на съвещание на Съвета за сигурност на ООН относно войната Израел-Хамас, която избухна, когато терористичната група опустоши израелските гранични общности, убивайки към 1400 души, голямото болшинство от тях са цивилни.

„ Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са виждали земята им непрестанно поглъщана от селища и измъчвана от насилие; стопанската система им е задушена; хората им са разселени, а домовете им разрушени. Надеждите им за политическо решение на тежкото им състояние изчезват “, сподели Гутериш, представен от Евроком.

Израел евакуира всички селища и военни сили от линията Газа според разединението от 2005 година Той поддържа плътна обсада на територията, откакто Хамас пое контрола през 2007 година, както и Египет, като Йерусалим сподели, че би трябвало да направи това, с цел да ограничи способността на терористичната група да се въоръжава за офанзиви. На Западния бряг селищата се разшириха при поредни държавни управления, като министър председателят Бенямин Нетаняху неведнъж заявяваше, че интернационално приетата Палестинска власт не е сътрудник за мир, защото е отхвърлила няколко оферти в предишното.

Гутериш добави, че „ недоволствата на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите офанзиви на Хамас. И тези ужасяващи офанзиви не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ “, явна отпратка към продължаващата акция на Израел от въздушни удари в Ивицата Газа, които съгласно чиновници на Хамас са умъртвили хиляди.

Израелската страна беше възмутена от мненията на Гутериш. Пратеникът на ООН Гилад Ердан ги назова " шокиращи " и изиска генералният секретар да подаде оставка. Външният министър Ели Коен анулира среща с Гутериш, а министър Бени Ганц назова шефа на ООН „ апологет на терора “.

„ Генералният секретар на ООН, който демонстрира схващане към акцията за всеобщо ликвидиране на деца, дами и възрастни хора, не е кадърен да ръководи ООН. Призовавам го неотложно да подаде оставка “, разгласява Ердан в X. „ Няма опрощение или смисъл да беседваме с тези, които демонстрират съчувствие към най-ужасните жестокости, осъществени против жителите на Израел и еврейския народ. Просто няма думи ”, добави той.

Ердан сподели, че забележките са „ ужасни “ и „ изцяло несвързани с действителността в нашия район “.„ Тъжно е, че човек с такива възгледи да е началник на организация, зародила след Холокоста “, сподели още той и добави, че „ в действителност е необяснимо. “

Външният министър на Израел Коен, който беше пътувал до Ню Йорк, с цел да взе участие в срещите за войната, разгласява в X (бивш Twitter), че анулира планувана среща с Гутериш. След случилото се на 7 октомври, написа той, „ няма място за равносилен метод. Хамас трябва да бъде премахнат от лицето на земята. "

Ганц, който неотдавна се причисли към държавното управление като член на тесния боен кабинет, наблюдаващ военните старания, също изрази остри думи, публикувайки в X: „ Мрачни са дните, когато генералният секретар на ООН одобрява терора “. По думите му „ безусловно нищо не може да оправдае клането на почтени цивилни. Сега е моментът да застанете от вярната страна на историята или да бъдете съдени от нея. Апологетите на терора не могат да приказват от името на света. "

Министерството на здравеопазването, следено от Хамас, споделя, че до момента ударите са умъртвили над 5700 палестинци. Тези цифри не могат да бъдат без значение тествани и се счита, че включват личните членове на Хамас, както и цивилни, убити от погрешно изстреляни палестински ракети.

Сесията на Съвета за сигурност събра висши дипломати, в това число държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който преди този момент отхвърли апелите за преустановяване на огъня, заявявайки, че това единствено ще разреши на Хамас да се прегрупира.

Гутериш сподели, че е „ надълбоко угрижен от явните нарушавания на интернационалното филантропично право, на които сме очевидци в Газа. Нека бъда явен: никоя страна във въоръжен спор не е над интернационалното филантропично право. " " Безмилостното бомбардиране на Газа от израелските сили, равнището на цивилните жертви и всеобщото заличаване на квартали не престават да нарастват и са надълбоко тревожни “, сподели още той.

Отбелязвайки, че преди този момент той е „ осъдил недвусмислено ужасяващите и невиждани... актове на гнет от Хамас “, Гутериш прикани всички заложници да бъдат третирани хуманно и „ да бъдат освободени неотложно и без условия “.

Заедно с военната си акция, Израел също наложи съвсем цялостна обсада на Газа, макар че някои филантропични помощи получиха позволение да влязат от Египет през последните дни според договорка с посредничеството на Съединени американски щати.

„ Но [това] е капка помощ в океан от потребност “, сподели Гутериш и предизвести, че в случай че Газа остане без гориво, това ще бъде „ злополука “. Той предизвести, че конфликтът „ рискува да се популяризира спираловидно в целия район “ и прикани за „ неотложно филантропично преустановяване на огъня “, като в същото време упорства за вероятно решение с двете страни, което ще докара до основаването на палестинска страна дружно с Израел.

Коен, външният министър Израел, също участва на съвещанието на Съвета за сигурност, като докара със себе си членове на фамилиите на някои от държаните в плен в Газа. Обръщайки се към форума, той предизвести, че ако ООН не поддържа устрема за премахване на Хамас, ще настъпи „ най-мрачният час “ на Гутериш.

Междувременно във вторник ООН призова за възстановяване на координацията сред филантропичните групи, с цел да се подсигурява, че дребното количество помощ, което в този момент се придвижва към Ивицата, съдържа единствено най-необходимите продукти.

UNRWA, организацията на ООН за палестинските бежанци, сподели, че някои от храните, доставени в Газа до момента, като ориз и леща, са били непрактични поради намаляващата наличност на прясна вода и гориво. „ Допълнително предизвикателство при доста стеснен поток от доставки е, че в действителност не получаваме най-необходимите доставки за Газа или най-подходящите “, сподели говорителката на UNRWA Тамара Алрифай. „ В една от пратките през последните няколко дни получихме кутии с ориз и леща “, сподели тя пред публицисти в ООН в Женева посредством видеовръзка от йорданската столица Аман, където е централата на UNRWA. „ Но с цел да могат хората да готвят леща и ориз, те се нуждаят от вода и газ. И затова тези типове доставки – въпреки и доста великодушни и доброжелателни – не са доста използваеми сега “.

Алрифай добави, че преди 7 октомври към 500 камиона дневно са влизали в Газа от Израел и Египет със комбинация от търговски артикули, храна, помощ и гориво. Но единствено няколко десетки камиона, пренасящи храна, медикаменти и вода, са влезнали в Газа през южната граница с Египет, откогато договорката влезе в действие в събота. „ Ще би трябвало да станем по-добри като консорциум от хуманитаристи в изпращането на доста ясни описи с това, което е най-необходимо “, сподели Алрифай.

ООН предупреди, че повече лечебни заведения и други жизненоважни служби в палестинската територия рискуват да бъдат затворени без доставки на гориво. Израел се тормози, че Хамас ще употребява горивото, импортирано в Газа, за производството на оръжия и експлозиви. IDF също по този начин съобщи във вторник, че Хамас държи минимум половин милион литра гориво за своите военни цели, задържайки го от лечебните заведения.

Алрифай сподели, че прекосяването на гориво в Газа може да бъде логистично обработено от UNRWA, която е длъжна да рапортува за всяка корист. „ Когато ние от UNRWA получим гориво или каквото и да е друго съоръжение, ние сме виновни за боравенето с него. Няколко близки донори, близки страни повдигнаха въпроса за сигурността... ние сме длъжни да им докладваме всяка корист, която забележим, или какъвто и да е риск “, сподели още тя.

Според нея UNRWA е въвела „ доста постоянна система за инспекция, с цел да подсигурява, че всичко, което получаваме, се употребява единствено за хуманитарни цели “. Израел често е упреквал UNRWA, че не е докладвала за закононарушенията на Хамас, което всъщност разрешава на терористичната група да работи свободно измежду цивилното население на Газа.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че не е съумяла да разпредели животоспасяващи здравни конвои от конвоите с камиони до огромните лечебни заведения в Северна Газа заради липса на гаранции за сигурност. „ В допълнение към лечебните заведения, които трябваше да затворят заради вреди и офанзиви, шест лечебни заведения в линията Газа към този момент затвориха заради липса на гориво “, се споделя в изказване на СЗО. Медицински консумативи бяха доставени в четири лечебни заведения в южната част на Газа и медиците „ смъкнаха кутии с консумативи от камионите и напряко в операционните зали, където лекарите правиха интервенции без упойка или други съществени хирургически консумативи “, сподели организацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР