Израел обяви смъртта на де факто премиера на Ивицата Газа

...
Израел обяви смъртта на де факто премиера на Ивицата Газа
Коментари Харесай

Израел обяви смъртта на де факто премиера на Ивицата Газа и още двама от Хамас

Израел разгласи гибелта на де факто премиера на Ивицата Газа и още двама високопоставени от Хамас. Високопоставеният представител на Хамас Раухи Муштаха, фактическият министър-председател на Ивицата Газа, беше погубен при израелски удар преди няколко месеца, потвърдиха от Израелските отбранителни сили (IDF) и Израелската работа за вътрешна сигурност (Shin Bet).

Раухи Муштаха сътвори Генералния механизъм за сигурност на Хамас дружно с водача на Хамас Яхия Синуар, написа The Jerusalem Post.

" Муштаха, дружно с Яхия Синуар, сътвориха Генералния механизъм за сигурност на Хамас ", обявиха военните. Двамата излежаха присъда дружно в израелски затвор. Муштаха се смяташе за най-високопоставената фигура в политическото бюро на Хамас в линията Газа и по време на войната поддържаше цивилен надзор над режима на Хамас, като в същото време участваше в терористична активност против Израел. Муштаха беше дясната ръка на Синуар и един от най-близките му сътрудници ", рапортуват военните, представени от The Jerusalem Post. 

IDF отбелязва, че Муштаха е бил един от най-високопоставените сътрудници на Хамас и е бил основен фактор за взимане на решения за това по какъв начин терористичната организация разполага своите бойци и активи.

Самех ал-Сирадж, който държеше портфейла по сигурността в политическото бюро и Комитета по труда на Хамас, както и Сами Оудех, пълководец на Механизма за обща сигурност на Хамас, бяха убити дружно с Муштаха, оповестиха службите.

Съобщава се, че Хамас се е опитал да скрие елиминациите, с цел да " резервира морала "

Според военните тримата високопоставени сътрудници на Хамас са били убити при въздушен удар преди към три месеца, само че терористичната организация в Газа се е въздържала да направи известие по въпроса тогава, с цел да предотврати загуба на морала измежду своите бойци.

Военните прецизират, че въздушният удар на израелските военновъздушни сили, който отстрани водачите на Хамас, е бил осъществен съгласно разузнаването и че тримата са се криели в " укрепен и оборудван под земята комплекс в северната част на Ивицата Газа ". Комплексът е бил команден и надзорен център на Хамас и е бил оборудван по този начин, че терористите от Хамас да могат да останат в него за продължителни интервали. Съобщава се още, че е служил за заслон на управлението на Хамас, основен измежду които е бил Муштаха.

Лидерът на Хамас " е взел участие във военни решения, като в същото време е работил и като началник на гражданското ръководство на Хамас в линията Газа и е отговарял за портфейла по въпросите на пандизчиите. Преди това той е отговарял и за финансите ", прибавиха израелските военни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР