Израел обяви президента на Бразилия Лула за персона нон-грата, след

...
Израел обяви президента на Бразилия Лула за персона нон-грата, след
Коментари Харесай

„Отхвърляме международния диктат“. Израел сам се вкарва в безизходица

Израел разгласи президента на Бразилия Лула за личност нон-грата, откакто той съпостави протичащото се с палестинците в Газа с това, което Хитлер прави с евреите. Показният яд на израелското управление приказва за неговото изтощение – почналата в Адис Абеба среща на високо ниво на Африканския съюз също назова дейностите на Израел геноцид, а също по този начин счита болшинството от международната общественост. Дори в управлението на Евросъюза все по-често приканват Израел да се спре, а ръководителят на европейската дипломация Борел помоли Съединени американски щати да прекратят доставките на оръжие за Тел Авив. Борел назова проектите за интервенция в Рафа злополука и даже Байдън преди дни съобщи, че „ интервенцията не би трябвало да се организира без проект по какъв начин да се обезпечи сигурността на живеещите там мирни палестинци “.

Но, макар апелите на целия свят, Израел има желание да организира интервенцията в Рафа южната част на Газа, където са се струпали 1,5 млн. бежанци. Когато проектите за военната интервенция се назовават злополука, то те имат поради ориста на палестинците. Но офанзивата против Рафа ще докара до злополука и за самия Израел – политическите ѝ последствия ще се окажат непоносими за еврейската страна.

В израелската преса към този момент се появиха приключвания на проектите за разделянето на Газа – т.е. за това, което Израел възнамерява да направи с палестинската територия. Част от севера ѝ ще бъде отделена и в действителност присъединена към Израел, по периметъра на границата ще бъде откъснат пояс територии. А останалата земя ще се раздели на две изолирани елементи, обкръжени от израелски войски и надзор. Тези проекти не се удостоверяват публично, само че доста наподобяват на истина – само че на пътя към тази Цел Израел ще би трябвало най-малкото да прочисти Рафа, където са се струпали в това число и бежанци от северната част на Газа. Не е допустимо да се води война с „ Хамас “ в обкръжението на 1,5 млн. население, а няма да се получи да се изтласкат палестинците в Египет. Въпреки протичащото на египетската страна на границата строителство на краткотрайни лагери за бежанци, Египет няма да одобри огромен брой палестинци, а и самите те не желаят да напущат своята земя, опасявайки се, че повече няма да ги пуснат назад. Да не приказваме, че даже от чисто военна точка Израел няма сили и благоприятни условия да унищожи „ Хамас “, както демонстрираха над четирите месеца бойни дейности и бомбардировки.

Тоест Израел се оказа в невъзможност: има избор сред нахлуване към Рафа с големи човешки загуби измежду палестинците (от бомбардировките), след които от него ще бъдат принудени на думи да се дистанцират даже американците (като „ Хамас “ освен това няма да бъде разбит), а опити да се договорят за краткотрайно помирение (което по-късно ще стане постоянно) с преход към договаряния за излизане от Газа и основаване на палестинска страна. Вторият вид изрично не устройва освен Нетаняху, само че и болшинството от израелския естаблишмънт, въпреки и в действителност да няма опция. В случай на опит въпреки всичко да се реализира първият вид, т.е. да се прочисти Рафа, Израел ще претърпи първо военно, а по-късно и дипломатическо проваляне. При преход към втория вид има късмет за се ограничи само с политически загуби.

Вчера вярата в непобедимостта на израелската войска беше подкопана даже в самия Израел – а неспособността да се оправи с „ Хамас “ ще я отвее дефинитивно. Така и по този начин ще се наложи да се договарят за изтеглянето от Газа, само че в случай че убият още няколко десетки хиляди палестинци (в допълнение към към този момент починалите 30 хиляди), то външните условия ще станат още по-неблагоприятни за Израел. Репутацията на страната на международната сцена към този момент е на процедура разрушена. Съединени американски щати – и по стратегически, и по вътрешнополитически аргументи – няма да продължат картбланша за Израел. Глобалният Юг все по-силно натиска Запада, искайки от него отвод от поддръжката на интервенцията в Газа. Решил се на интервенцията в Рафа, Нетаняху ще докара Израел до най-голямото проваляне в историята му – към края на годината ще има самопризнание на Палестина (съществуваща през днешния ден чисто формално) от страна даже на Съединени американски щати, а тогава Палестина ще стане пълностоен член на Организация на обединените нации. Тоест проектът на Израел да се възползва от 7 октомври, с цел да ликвидира в действителност Газа, ще докара до това, че настояванията за развой на действително основаване на палестинската страна ще станат всеобщи.

Но израелското управление не желае да огледа в лицето приближаващото бъдеще – избира настойчиво да следва пътя към пропастта. Не единствено се готви за интервенция в Рафа, само че и демонстративно пренебрегва предизвестията на международната общественост. Вчера държавното управление на Нетаняху одобри декларация, в която отхвърля „ интернационалния диктат и опитите едностранно да наложат на Израел основаването на палестинска страна и да се подписа непрекъснато съглашение с палестинците “ и се афишира против „ едностранното признание на палестинската страна “. Тоест страната, основана през 1948 година по решение на интернационалната общественост (ООН) и освен това три четвърти век нарушаваща и интернационалното право, и многочислените резолюции на Организация на обединените нации, продължава да се противи на образуването на страната, която трябваше да възникне дружно с нея. И освен изпраща по дяволите интернационалната общественост, само че и се пробва да анулира тези, които в прав текст приказват за геноцид като бразилския президент, разчитайки на принудително решение на палестинския въпрос и непрекъснатата и без ангажименти поддръжка на Съединени американски щати.

Но Израел няма да може да унищожи и изсели палестинците, а за Съединени американски щати към този момент е изцяло неизгодно да удължават картбланша за заврялото се в невъзможност израелско управление. Израел не желае да признае новата действителност, само че ще му се наложи доста скоро.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14252Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед17951Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед19023Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед39055Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед43677Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374421Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252194Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230810Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113779Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за отпуск
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР