Израел обяви, че във вторник силите му са си върнали

...
Израел обяви, че във вторник силите му са си върнали
Коментари Харесай

Анализ: Защо на Израел бяха нужни три дни, за да се върне към границата на Газа?

Израел разгласи, че във вторник силите му са си върнали територията до границата на Ивицата Газа.

Бойците на Хамас на място не оказаха забележителна опозиция на разполагането на израелската войска, само че съвсем несъмнено в никакъв случай не са имали желание да се опълчват на завръщането на израелските бойци.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла война Израел-Хамас в карти и диаграми: Проследяване онлайн Снимки: Квартал Римал, туптящото сърце на Газа, е погубен Първият аероплан с американски амуниции каца в Израел като маса войски покрай Газа завършек на списъка

Наистина, главната военна цел на интервенцията на Хамас в събота наподобява е била да показва на израелци, араби и света способността си да нападна голям брой места през границата на Газа и да превземе забележителна територия в поредност от координирани дейности светкавици.

Хамас реализира тази цел бързо и ефикасно посредством умелото потребление на изненадата и тактическите нововъведения и по този метод реализира второстепенна военна цел да тества тактиката и оборудването на израелската войска, също с невиждан триумф.

Стъпка прекомерно надалеч?

Кървави подиуми от редица военни и цивилни места, които Хамас изненадаха в границите на часове след началото на интервенцията зазоряване, са мощна индикация, че интервенцията не е имала чисто военни цели.

Вземането на противников бойци и потреблението на военнопленници като разменна монета за бъдещи договаряния е военна процедура, остаряла колкото самия човешки спор. Но бойците на Хамас се впуснаха в невиждана гняв даже в предходните израелско-палестински борби, всявайки боязън посредством това, което беше необятно обявено като безсистемно ликвидиране на стотици цивилни и пленници.

Накрая те върнаха назад в Ивицата Газа към момента незнаен брой пандизчии и заложници, за които се счита, че са над 100, в това число непознати жители.


Хванати неподготвени, израелските военни дадоха отговор бързо, предсказуемо и по най-лесния метод посредством въздушно бомбардиране на цели в Газа. Какво са блъснали и по каква логичност е предмет на предстоящ изчерпателен разбор, само че сигурно може да се допусна, че същинската цел на бомбардировките е била да показват мощ, да покажат на шокираните израелци, че армията им не е нокаутирана, а откликвам на удара.

Безпрецедентната степен на стратегическа изненада и машинация, реализирана от палестинската страна, демонстрира деликатно обмисляне, тъй че е малко евентуално Хамас да е бил заловен неопитен от предстоящата израелска бомбардировка. По-голямата част от военната техника евентуално е била преместена и скрита много преди безумните въздушни офанзиви на Израел.

Дълбокото оскърбление, на което израелското разузнаване и военните претърпяха в събота, отекна надълбоко и мъчително в отбранителната конструкция на страната. Оперативни трусове с подобен магнитуд, рядко срещани в актуалните борби, изпращат ударни талази необятни и дълбоки.

По-бавно от предстоящото движение

Страна, която получава толкоз мощен удар, би трябвало да задейства своите най-лоши сюжети. След подобен фрапантен неуспех да предскажат офанзива и да се приготвят за нея, израелските военни и тайните служби би трябвало да отчетат опцията да са претърпели бездънен пробив в сигурността и да одобряват, че техните оперативни проекти са били компрометирани.

Щабовете на всяка мощ в света се приготвят в спокойно време, като организират военни игри, сесии за мозъчна офанзива, симулации и извършения, с цел да предскажат всички вероятни разновидности на дейностите на своите врагове и да намерят най-хубавите и най-ефективни способи за противопоставяне.

Малко евентуално е Цахал, както е известна израелската войска, да е обмислял сходен тип офанзива. Със сигурност имаше общ проект какво да се направи, в случай че палестински бойци пробият от Газа в Израел, само че те евентуално в никакъв случай не са планували това равнище на трудност, импровизация и иновация.

При естествени условия генералите незабавно избират най-подходящия проект и го активират; единиците получават първичните си заповеди и могат да се движат бързо, като приспособяват военния проект към обстановката на място.

Не и този път. С опцията Хамас по някакъв метод да е шпионирал Израел и да се е сдобил с бойните проекти, те трябваше да бъдат третирани като компрометирани и да бъдат отхвърлени, а нови проекти трябваше да бъдат обрисувани за доста малко време, голяма задача.

Това значи, че относително бавната реакция на израелските сухопътни сили, на които им трябваха съвсем три дни, с цел да стигнат до границата с Газа, не е изненада.

Една добре оборудвана, изцяло механизирана войска като израелската сигурно може да възвърне няколкостотин квадратни километра лесна, равна земя, която Хамас завладя при офанзивата си за няколко часа, най-вече през целия ден.

И по този начин, за какво израелските танкове Merkava не бяха на разделянето огради на Газа в събота или неделя?

Има няколко вероятни аргументи и повече ще стане известно след време. Но е явно, че те не можеха да разчитат на предни оперативни бази най-близо до границата, тъй като те бяха завладяни, а танковете и бронетранспортьорите, предопределени да реагират първи, бяха унищожени или хванати от Хамас.

Израел сигурно има доста запаси, някой би споделил, не може ли да ги разположи по-бързо в толкоз дребна страна? Можеше, в случай че не трябваше да разчита на опцията да бъде заставен да употребява своите бойци и съоръжение другаде.

Както споменахме, след време ще се знае повече за това по какъв начин са се развили събитията. Засега анализът би трябвало да бъде маркиран като: следва да се продължи...

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР