Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за

...
Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за
Коментари Харесай

Израел е готов да даде системи за борба с дронове на Украйна

Израел неотдавна е одобрил лицензите за експорт на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да оказват помощ на Украйна да се опълчи на иранските безпилотни апарати, употребявани от Русия по време на войната. Това оповестиха трима израелски и украински публични лица, представени от Axios.
Това е първият път, откогато Русия нахлу в Украйна преди повече от година, когато Израел утвърди лицензи за експорт за възможни продажби на оръжия на Украйна.
Йерусалим внимава да не оказва военна помощ на Киев, защото се притеснява, че сходен ход може да сътвори напрежение с Москва и да навреди на израелските ползи във връзка с сигурността в Сирия.
След като Русия стартира да употребява ирански бойни дронове във войната, украинското държавно управление усили натиска си върху Израел за оказване на военна помощ.
Украински публични лица настояват, че даването на оръжейни системи на Киев е в полза на Йерусалим, защото по този метод Иран получава информация за това по какъв начин работят дроновете му и е допустимо да направи усъвършенствания.
Иран призна, че е доставил безпилотни летателни апарати на Русия преди началото на войната, само че отхвърля да го е правил след началото на нашествието. На собствен ред Москва отхвърля да е употребила ирански дронове по време на войната макар възходящите доказателства за противното.
Одобрението на лицензите за експорт от министъра на защитата Йоав Галант и външния министър Ели Коен стана в средата на февруари, до момента в който Израел извършваше разпореден от Нетаняху обзор на политиката си по отношение на войната, обясниха израелски и украински публични лица. Този обзор е приключен, само че не са взети нови решения.
Коен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за утвърждението на лицензите по време на пътуването си до Киев на 15 февруари.
Лицензите са утвърдени за две израелски компании - Elbit и Rafael, които създават системи за битка с дронове.
Украински чиновник уточни, че делегация от Министерството на защитата на Украйна неотдавна е посетила Израел, с цел да ѝ бъдат показани системите за битка с дронове. Все още не е подписана договорка.
Системите, препоръчани от Израел на Украйна, служат за заглушаване и събаряне на дронове. Те имат обсег от към 25 благи и могат да бъдат ситуирани покрай електроцентрали или други сериозни обекти, с цел да ги защитят от дронове.
Украински чиновници обясниха, че Министерството на защитата се интересува от системите, само че те се преглеждат като не толкоз сериозни, защото Украйна е съумяла да прихване дроновете в 75-90% от случаите на сходни офанзиви.
" Това, от което в действителност се нуждаем, е система за защита против балистични ракети ", акцентира украински чиновник.
Израелски публични лица настояват, че утвърждението на лицензите за експорт не е смяна в политиката, защото системите са всъщност отбранителни и не могат да се употребяват за бойни стрелби, при които могат да загинат съветски бойци.
" Израел оказва помощ на Украйна в отбранителната и гражданската сфера. Всяко искане се преглежда в сходство с политиката за експорт на отбранителна техника за Украйна ", показаха от Министерството на защитата.
Високопоставен израелски чиновник разкри, че една от аргументите Израел да утвърди лицензите е, с цел да може да види по какъв начин отбранителните системи се показват против ирански дронове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР