Израел наложи втора национална блокада днес, за да се справи

...
Израел наложи втора национална блокада днес, за да се справи
Коментари Харесай

Израел пак наложи пълна национална блокада заради COVID-19

Израел наложи втора национална обсада през днешния ден, с цел да се оправи с едни от най-високите равнища на заразяване с новия ковид в света, макар публичните митинги поради новия удар върху стопанската система, съобщи " Франс прес ".

Триседмичната обсада влезе в действие в 14:00 ч., като стартира единствено часове преди Рош Хашана, еврейската нова година, и ще продължи през други основни религиозни празници, в това число Йом Кипур и Сукот.

Премиерът Бенямин Нетаняху увери, че държавното управление не е имало различен избор с изключение на да наложи обсада.

" Здравната система издигна аленото знаме... Направихме всичко допустимо, с цел да реализираме баланс сред здравните потребности и потребностите на стопанската система ", посочи той в телевизионно послание през вчерашния ден.

Въпреки че държавното управление беше похвалено за първичното си справяне с пандемията, прилагайки прецизна обсада през март, мнозина израелци показаха отчаяние от неприятното ръководство от страна на държавното управление на рецесията през последните месеци.

" Ние не затваряме страна по този метод ", излезе със заглавие най-продаваният израелски всекидневник " Йедиот Ахронот " през днешния ден, като в броя има изявленията с лекари, икономисти и учители, които са срещу блокадата.

Ерец Беренбаум, шеф на болница в крайбрежния град Ашдод, съобщи, че " неналичието на изясненост в инструкциите ще докара до опозиция измежду израелците ".

В навечерието на блокадата управляващите към момента решаваха по отношение на детайлностите, като предписание планува жителите да остават на разстояние до 500 метра от домовете си, удължено късно през вчерашния ден до един километър.

По време на първата обсада ограничаването беше 100 метра.

Има многочислени изключения от новото предписание за разстояние, в това число хора, които излизат да купуват медикаменти или храна, както и да участват на заравяне или гала по обрязване.

Снощи питейните заведения бяха препълнени в Тел Авив и Йерусалим, макар че Израел има втория най-голям % на заразяване в света.

Израел ускори тестването, като през вчерашния ден бяха регистрирани 5 238 позитивни проби от направени 56 986 теста.

Преди това прилежащият Ливан беше единствената страна в света, която е наредила второ общонационално заключване в отговор на вируса.

Но в границите на няколко дни след влизането му в действие на 21 август управляващите се отхвърлиха от използването му, в лицето на голямата социална съпротива в страна, която е в ръцете на икономическа рецесия и към момента се разклаща от най-тежката си в мирното време злополучие.

В Израел коронавирусът умъртви 1169 души от девет милиона население.

Правителството маркира доста червени градове с висок % на зараза, в това число Нетания и Ришон лецион, покрай Тел Авив, както и разнообразни квартали на Йерусалим, в това число Стария град.

Въпреки че икономическата интензивност нормално се забавя по време на еврейските високи празници, мнозина в Израел се опасяват от финансовите последствия от второто блокиране.

През последните месеци държавното управление на Нетаняху се опита с разнообразни ограничения, с цел да избегне цялостното прекъсване, като да вземем за пример затваряне през уикенда, само че неведнъж е отстъпвало в лицето на опозицията.

По-рано този месец обединението се опита да наложи местни блокировки тук-там с висок % на зараза, единствено с цел да намали мярката до вечерен час и закриване на учебни заведения.

Нетаняху се сблъска със седмици на обществени митинги против управлението си и в четвъртък стотици израелци се събраха в Тел Авив против втората блокировка.

" Икономиката е в свободно рухване, хората губят работата си, депресирани са ", съобщи протестиращата Яел, 60-годишна, която загуби работата си в архитектурна компания в рецесията.

" И всичко това защо? За нищо! "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР