Израел може да предприеме действия директно срещу Иран, а не

...
Израел може да предприеме действия директно срещу Иран, а не
Коментари Харесай

Израел предупреди, че може да действа директно срещу Иран

Израел може да предприеме дейности непосредствено против Иран, а освен против неговите съдружници в Близкия Изток. Това съобщи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Иранските управляващи дадоха отговор с подигравка, че репутацията на Израел като недостижим е рухнала, откакто аероплан на военновъздушните сили на страната беше свален в Сирия преди към седмица.

Напрежението сред Иран и Израел се увеличи, откакто преди осем дни беше свален ирански дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство. В отговор Израел предприе атака против сирийски и ирански цели в Сирия. Тогава израелски изтребител пък беше свален над сирийска територия от сирийска ракета. Израел упрекна Иран за събитията, само че Техеран отхвърли обвиняванията и уточни, че даже не разполага с дронове на сирийска територия.

Демонстрацията на неодобрение от страна на Израел към Иран продължи и в неделя по време на конференция по сигурността в Мюнхен, която събира представители на властта и дипломати от Европа и Съединени американски щати. По време на речта си на форума Нетаняху размаха парче от, по думите му иранския дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство по-рано този месец, съобщи " Ройтерс ".

" Израел няма да разреши на режима до сложи примката на терора към врата му. Ако е нужно, ще предприемем дейности и против Иран, освен против съдружниците му ", сподели Нетаняху.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф дефинира демонстрацията на израелския министър председател като цирк, който даже не заслужава отговор.

" Това, което се случи в последните дни е, че така наречен недостижимост на Израел беше разрушена ", сподели Зариф, имайки поради случая със сваления израелски аероплан в Сирия. " След като сирийците имаха куража да смъкват един от техните самолети, реагират като че ли е станало някакво злополучие ", добяви Зафир и упрекна Израел в експанзия против прилежащите страни Сирия и Ливан.

Израел пък упреква Иран в това, че търси военни позиции в Сирия, където поддържани от Иран сили поддържат президента Башар Асад. В страната се води революция към този момент осем години.

Нетаняху разгласи, че Ислямска страна губи позиции, само че в това време Иран и неговите съдружници се пробват да завземат територии и в това време да основат подстъпи към Ирак, Сирия, Ливан и Газа.

От месеци Израел търси поддръжка на сунитските арабски страни, които споделят терзанията на еврейската страна от шиитски Иран. За момента са подписани съглашения единствено с Йордания и Египет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР