Израел изглежда все по-притиснат до стената. Това е резултатът от

...
Израел изглежда все по-притиснат до стената. Това е резултатът от
Коментари Харесай

Война до пълна победа: какво цели Нетаняху?

Израел наподобява все по-притиснат до стената. Това е резултатът от едно ръководство, което се е отказало от каквато и да било дипломация и чиято орис наподобява е по-важна от благосъстоянието на страната.

Рафах е следващото късче от мозайката на една война, която взима прекалено много жертви, написа АРД. А унищожаването на Хамас от ден на ден се превръща в заличаване на мястото, където живеят два милиона палестинци в Газа.

Израел има право да се пази от терористите на Хамас, отбелязва създателят на коментара Юлио Сегадор. Но след последния израелски удар по палатков лагер в Рафах, при който починаха десетки цивилни и който израелският министър председател Бенямин Нетаняху назова “трагична неточност ”, Израел е изправен пред голям напън от страна на интернационалната общественост.

Има ли кой да поеме отговорност?

Израел изглежда все по-притиснат до стената, разяснява още Сегадор. Дори за съдружниците като Съединени американски щати и Германия е все по-трудно да стоят зад него, а още страни същевременно признават Палестина. Това е резултатът от едно ръководство, което се е отказало от каквато и да било дипломация и чиято орис наподобява е по-важна от благосъстоянието на страната, продължава журналистът. Почти не минава ден без демонстрации против Нетаняху в Израел. Вътрешнополитическата поляризация обаче не го стопира, тъй като той добре знае, че след края на тази война дните му като водач на Израел вероятно са преброени.

Остава и въпросът кой позволи “трагичната неточност ” в Рафах, както самият израелски министър председател я назовава. Въпреки че призна, че такава е направена, той не посочи какво тъкмо се е случило. Грешна цел ли е ударена, разследващата информация ли е била подвеждаща, пита създателят на АРД. И в последна сметка: кой ще поеме отговорност?

Юлио Сегадор от АРД напомня сходна обстановка от 1996 година, когато след израелски удар по бежански лагер на Организация на обединените нации в Ливан, 106 души умират. Тогава интернационалният напън против Израел е прекомерно огромен и войната против Хизбула е прекъсната. Може ли случилото се в Рафах да докара до същия процес?

Пътят към договаряния наподобява все по-трънлив

Критиките към израелския жанр на водене на войната се чуват в целия свят, отбелязва и “Зюддойче цайтунг ”, а престрелката сред израелски и египетски бойци на граничния пункт Рафах, при която беше погубен един египтянин, евентуално ще увеличи в допълнение напрежението.

Кървавият случай в Рафах може да окаже отрицателно влияние и върху договарянията за освобождение на заложниците и трайно преустановяване на огъня, написа още немският вестник. След като високопоставени представители на Съединени американски щати, Израел и Катар се срещнаха в Париж в края на предходната седмица, беше оповестено, че договарянията ще бъдат обновени през идващите дни. В понеделник обаче катарските медиатори предизвестиха, че са зародили нови спънки и приканиха интернационалната общественост да предотврати “извършването на геноцид ” в Рафах.

Лицемерен ли е Западът?

Редица западни водачи показаха възмущението си след удара в Рафах. Но за останалата част от света реакцията на Запада е лицемерна, написа в собствен коментар  “Политико ”. Белият дом съобщи във вторник, че Израел не е нарушил предизвестията на президента Байдън по отношение на провеждането на военната акция в Рафах, което допуска, че за страната няма да има никакви последици от САЩ. Няколко чиновници на Байдън, в това число вицепрезидентката Камала Харис, показаха страдание за “сърцераздирателните ” и “трагични ” подиуми и загубата на човешки живот. Но те обявиха, че това не е минало “червената линия ”, която Байдън разгласи този месец.

С оглед на това, Европа би трябвало да се сплоти и да образува единна външна политика, която да даде приоритет на прекъсването на кръвопролитията в Газа, написа “Политико ”. След известието, че основният прокурор на Международния углавен съд (МНС) ще поиска заповеди за арест на израелските министър председател и министър на защитата, както и на водачи на Хамас, европейските водачи по този начин и не дадоха отговор с общо обръщение. И защото този главозамайващ набор от реакции оставя Европа значително без значение в този спор, той също по този начин демонстрира острата потребност от поредна европейска външна политика.

Каква е крайната цел на Нетаняху?

Ако нямаш проект, не можеш да спечелиш една война, написа в собствен коментар за обстановката в Газа немският “Ханделсблат ” – такава е и обстановката, в която се намира Израел и това е директно обвързвано точно с премиера Нетаняху. Изказванията му, в това число “да не стопира, преди да е развял победния байрак ”, звучат все по-изпразнени от наличие с всеки идващ месец, в който войната, почнала след ужасяващият терористичен акт на Хамас в Израел, продължава. Причината за това е, че до момента Израел не е постигнал нито една от задачите си – Хамас не е погубен, а 120 заложници още са в линията Газа, написа “Ханделсблат ”.

Няма подозрение: ислямистката организация Хамас, която ЕС и САЩ определят за терористична, би трябвало да бъде победена. Но за това е нужна политическа опция – такава, която да бъде призната от палестинците, отбелязва немското издание. Но това е нещо, което Нетаняху отхвърля.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР