Израел и Ливан в сряда изразиха готовност да продължат преговорите

...
Израел и Ливан в сряда изразиха готовност да продължат преговорите
Коментари Харесай

Израел и Ливан преговарят за морската граница

Израел и Ливан в сряда показаха подготвеност да продължат договарянията за демаркацията на морската граница сред двете страни след седеммесечно безмълвие. Това оповестява The Jerusalem Post.

Според изданието ливанският президент Мишел Аун в сряда повтори изказване, което направи през октомври 2021 година, че Бейрут е подготвен да продължи да разисква демаркацията с израелската страна. " Израел е подготвен да продължи договарянията по морската граница с Лива н ", цитира вестникът отговора на израелското енергийно министерство на изказването на ливанския президент.

Jerusalem Post отбелязва, че идната седмица израелският министър на енергетиката Карин Елхарар ще се срещне с Амос Хохщайн, старши консултант по енергийната сигурност на държавния секретар на Съединени американски щати. Дневният ред на срещата ще включва договаряния с Ливан.
 Израел купува от Германия подводници за 3 милиарда евро
Израел купува от Германия подводници за 3 милиарда евро

Първата подводница ще бъде доставена след девет години

След рамковото съглашение за демаркация на морските граници с посредничеството на Съединени американски щати, Ливан и Израел организираха пет кръга непреки договаряния от 14 октомври 2020 година в Накура, щабквартирата на Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан. Шестият кръг, плануван за 6 май , беше отсрочен заради обстоятелството, че преди този момент договарящите екипи не съумяха да се спогодят за насочна точка, от която да стартира демаркацията на границата.

Граничната линия сред двете прилежащи страни, които официално са във война от 1948 година, към момента не е открита, вследствие на което и двете страни оспорват собствеността на офшорни блокове, където, евентуално, има огромни ресурси от газ и нефт.

От началото на договарянията ставаше дума за имот от 856 кв. км, които всяка страна смята за част от своята изключителна икономическа зона. В последния кръг обаче ливанците обявиха, че имат намерение да претендират за по-голям имот от 1430 кв.м. км, което включва част от газовото находище Кариш, което израелски и американски компании имат намерение да стартират да създават.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР