Израел и Хамас се споразумяха за четиридневно прекратяване на огъня

...
Израел и Хамас се споразумяха за четиридневно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Реакции на Израел, Хамас споразумение за прекратяване на огъня

Израел и Хамас се споразумяха за четиридневно преустановяване на огъня с посредничеството на Катар, което ще докара до освобождението на 50 дами и деца, държани в плен в Газа, в подмяна на 150 палестински дами и деца, държани в израелски затвори.

Сделката беше оповестена в сряда и се чака началният час да бъде доказан в границите на идващите 24 часа, съгласно изказване от Катар.

Споразумението включва и обезверено нужна филантропична помощ за хората в Газа след седмици на безмилостни израелски офанзиви, които убиха повече от 14 100 души, в това число 5600 деца, и принудиха към 1,7 милиона да изоставен домовете си.

Около 1200 души бяха убити при офанзивата на Хамас против Израел.

Ето някои ранни реакции на паузата:

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън

В изказване президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че приветства договорката и благодари на Катар и Египет за напъните им да обезпечат съглашение.

„ Джил и аз държахме всички тези, които бяха държани заложници, и техните близки покрай сърцата си през тези доста седмици и съм извънредно удовлетворен, че някои от тези смели души, които са издържали седмици на плен и неописуемо тестване, ще да се съберат още веднъж със фамилиите си, откакто тази договорка бъде изцяло изпълнена “, сподели той.

Той акцентира, че то би трябвало да бъде „ изпълнено в неговата целокупност “ и че е „ значимо всички аспекти на тази договорка да бъдат изцяло изпълнени “.

Лидерът на болшинството в Сената на Съединени американски щати, Чък Шумър

Чък Шумър, който управлява Сената в Съединените щати, сподели, че е „ удовлетворен и омекотен “, че 50 пленници скоро ще се върнат при фамилиите си.

Той също сподели, че е „ позитивно развиване “, че паузата в боевете ще „ разреши спомагателна филантропична помощ в Газа за милионите почтени палестинци, които нямат нищо общо с Хамас “ и сподели, че Сенатът ще „ продължи да работи, с цел да одобри спомагателна филантропична помощ за почтени палестинци и се уверете, че Израел разполага с помощта, от която се нуждае, с цел да се отбрани, с цел да подсигурява, че Хамас в никакъв случай повече няма да съставлява такава опасност за Израел.

Human Rights Watch, шеф на Израел и Палестина Омар Шакир

„ След всеобщите жестокости през последните седмици, днешното съглашение е добре пристигнало.

„ Вземането на заложници и блокирането на животоспасяваща помощ са военни закононарушения, които в никакъв случай не са оправдани. Човешките същества не са разменна монета. Примирие или не, противозаконните офанзиви би трябвало да прекратят един път вечно. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР