Израел и Хамас са постигнали съгласие на принципно ниво за

...
Израел и Хамас са постигнали съгласие на принципно ниво за
Коментари Харесай

Израел и Хамас - на крачка от едномесечно прекратяване на огъня

Израел и Хамас са постигнали единодушие на кардинално равнище за замяна на израелски заложници против палестински пандизчии по време на едномесечно преустановяване на огъня. Инициативата обаче е възпрепятствана от различия между двете страни по въпроса по какъв начин да се постави финален завършек на войната в Газа, разкриха трима източници пред Ройтерс.

Интензивните старания към сдобряване, водени от Катар, Съединени американски щати и Египет през последните седмици, се концентрираха върху поетапен метод за освобождение на разнообразни категории израелски заложници - като се стартира от цивилни и се стигне до бойци - в подмяна на прекъсване на военните дейности, стартиране на палестински пандизчии и изпращане на помощ за Газа.

Последен огромен пробив на договарянията е бил сбъднат на 28 декември, когато са намалели разногласията по отношение на продължителността на първичното преустановяване на огъня - до към 30 дни, откакто " Хамас " в началото упорствала пауза от няколко месеца, твърди един от източниците. Оттогава обаче групировката отказва да отстъпи, до момента в който не бъдат контрактувани бъдещи условия за непрекъснато преустановяване на огъня. 

Докато Израел се стреми да договаря поетапно, " Хамас " търси " пакетно съглашение ", което съгласува непрестанно преустановяване на огъня, преди заложниците да бъдат освободени, твърди палестински чиновник, осведомен с договарянията. 

Говорител на Белия дом сподели във вторник, че пратеникът на Съединени американски щати за Близкия изток Брет Макгърк е в района - за повторно в границите на седмица - за полемики по отношение на освобождението на заложници и че Вашингтон ще поддържа по-дълга " филантропична пауза ". Държавният департамент на Съединени американски щати и Белият дом, външното министерство на Катар и Държавната осведомителна работа на Египет не дадоха отговор неотложно на претенции за коментар на Ройтерс.

Двама египетски източника от сферата на сигурността показаха, че се работи по убеждаването на " Хамас " да одобри едномесечно помирение, което да бъде последвано от непрекъснато преустановяване на огъня.  " Хамас " обаче желае гаранции, че втората фаза на договорката ще бъде изпълнена, с цел да се съгласи с първичното помирение, разкриват източниците. Те не дават детайлности за това в какво могат да се състоят тези гаранции.

Запитан за договарянията, високопоставеният чиновник на " Хамас " Сами Абу Зухри сподели пред Ройтерс в понеделник, че организацията е отворена за разискване на хрумвания, само че към момента няма договорка.

" Отворени сме за всевъзможни начинания и оферти, само че всяко съглашение би трябвало да се основава на преустановяване на експанзията и цялостно евакуиране на окупацията от линията Газа ", разгласи той.

Едно от предложенията на Израел е да приключи войната, в случай че " Хамас " в профил шестима висши водачи от Газа, твърди източник, почитан чиновник на фракцията. Групировката обаче " изрично " отхвърлила предлагането, прибавя той. Източникът показва, че описът включва мозъците на офанзивите на " Хамас " против Израел от 7 октомври - Яхя Синвар и Мохамед ал-Дейф - които са главните цели на Израел и се счита, че се крият надълбоко в обширната мрежа от тунели на " Хамас " под Газа.

Ройтерс не успя веднага да удостовери тези твърдения с израелски източници. Кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху отказва искане за коментар по отношение на предлагането или по-широките договаряния. Според записи, изтекли в израелската медия N12, Нетаняху оповестил, че сходен сюжет за " капитулация и заточение "  е бил обсъждан при започване на януари.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР