Израел е засилил ударите по сирийските летища, за да попречи

...
Израел е засилил ударите по сирийските летища, за да попречи
Коментари Харесай

С нова тактика Израел пречи на оръжейните доставки на Иран за Сирия

Израел е засилил ударите по сирийските летища, с цел да попречи на възходящото потребление от страна на Иран на доставките по въздух на оръжия за негови съдружници в Сирия и Ливан, в това число Хизбула. Това обявиха районни дипломатически и разследващи източници пред " Ройтерс ".

Техеран възприе въздушния превоз като по-надеждно средство за снабдяване на военна техника на своите сили и съюзнически бойци в Сирия, откакто наземният превоз неколкократно беше преустановяван.

Израел от дълго време гледа на задълбочаването на позициите на своя зложелател Иран в Сирия като опасност за националната сигурност и разширява обсега на своите удари, с цел да пресече този нов транспортен способ, обясниха осведомените с въпроса източници.

Последните удари в сряда вечерта нанесоха вреди на летището в Алепо точно преди идването на аероплан от Иран, изясни пълководец на подкрепян от Иран районен съюз, осведомен с случая.

Израел нанесе удар и по летището в Дамаск, повреждайки оборудването. По данни на държавното управление на Сирия това е второто сходно нахлуване от страна на Израел против летището от юни насам, когато въздушни удари по пистата го извадиха от употреба за две седмици.

Източник от западното разузнаване съобщи, че ударът е имал за цел да предотврати идването на товарен аероплан.

От години Израел прави офанзиви в Сирия против ирански и подкрепяни от Иран сили, ситуирани там по време на 11-годишната война.

Ръководителят на комисията по външни работи и защита на Кнесета Рам Бен-Барак уточни, че задачата на Израел в Сирия е да предотврати проекта на Иран " да сътвори нов фронт против Израел в Сирия и да укрепи опциите на Хизбула в Ливан ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР