Израел е в шок след бруталната изненадваща атака на Хамас.

...
Израел е в шок след бруталната изненадваща атака на Хамас.
Коментари Харесай

Защо Израел допусна толкова голяма атака?

Израел е в потрес след бруталната изненадваща офанзива на Хамас. Големият брой жертви за малко време я трансформира в най-кървавото нахлуване от основаването на страната Израел. През последните десетилетия жителите на страната нееднократно са били подлагани на набези извън и от вътрешната страна.

Израелските секрети служби, които в предишното постоянно са били добре осведомени, както и армията - една от най-модерните и мощни в света, до момента са се справяли със защита от тези набези.

Но това, което се случи в събота, не се вписва в тази картина: няколкостотин бойци на Хамас съумяха да пробият оградата на границата с линията Газа на съвсем 30 места, без да бъдат осуетени. След това те съумяха да поемат контрола над щаба на дивизията на израелската войска в Газа, други военни бази и граничния пункт Ерез.

Освен това те опустошиха няколко прилежащи града и отвлякоха повече от 100 заложници в Газа. Как се стигне до това и тъкмо израелските служби, които нормално постоянно са добре осведомени, позволиха офанзива от подобен мащаб?

В разбор на израелския ежедневник " Хаарец " се показват шест аргументи за неуспеха на израелската защита:

1. Според вестника израелските разследващи служби не са имали никаква информация за плануваното навлизане на " Хамас ". Освен това заради неотдавнашното напрежение на Западния бряг войските са били трансферирани от засегнатия в този момент бранш край Газа към Западния бряг.

2. Късно осъзнаване на мащабите: съгласно в.  " Хаарец " Израелските сили за защита (IDF) са осъзнали късно цялостните мащаби на нападението. Отвличанията на израелски бойци и цивилни жители са били видяни, едвам когато в обществените медии са се появили фотоси и видеоклипове от линията Газа.

3. Липса на задоволително бойци на място: системата за защита в Южен Израел не е могла да отблъсне нападението, защото в засегнатия регион не е имало задоволително бойци. Жителите, които се обадиха за помощ, не получиха отговор, а в доста случаи нямаше кой да помогне.

4. Неправилна подготовка на превоза на войските: макар че израелската войска прикани хиляди военнослужещи от постоянните и аварийните сили след нападението, съгласно " Хаарец " превозването на войските с рейсове не е бил проведен задоволително добре.

5. Дълго време за очакване в сборните пунктове: даже след идването на сборните пунктове постоянно минават няколко часа, преди бойците да бъдат изпратени на фронта. На доста места в граничната зона бойци, които не са били част от едно и също поделение, са се организирали на място като ad hoc сили под управлението на пълководец, който не са познавали, оповестява израелският вестник.

6. Грешна преценка на желанията на Хамас: макар конфликтите по границата през последните седмици, високопоставени чиновници на израелската войска и министерството на защитата не считат, че Хамас има намерение да стартира война. Съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби даже изрази убеденост малко преди нападението, че Хамас е " доста, доста въздържан " - което се оказа съдбовна неточност.

Проблемите на израелската защита и бавната реакция са ненапълно причина за огромния брой израелски жертви. Експертите към момента недоумяват по какъв начин израелските секрети служби, които се считат за изключително добре осведомени, са съумели да пропуснат това, което евентуално е било интервенция на „ Хамас “, планувана отдавна.

" Наистина съм учуден, че нещо от подобен мащаб може да се случи и израелците да нямат никаква визия, че ще се случи, съобщи пред американската телевизия NBC специалистът по сигурността Колин Кларк от Центъра " Суфан ", организация с нестопанска цел, която се занимава с проблемите на световната сигурност. - Те са имали източници в тези палестински групи от години. "

Кларк обаче обръща внимание и на различен вероятен фактор за неуспеха на израелската защита: дали неотдавнашните вътрешни безредици в Израел не са изиграли роля за очевидния неуспех на разузнаването. Размириците и всеобщите митинги през последните месеци бяха провокирани от опитите на държавното управление на Бенямин Нетаняху и неговите десни съдружни сътрудници да отслабят Върховния съд на страната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР