Израел е разрешил предаването на противокорабни ракети Blue Spear за

...
Израел е разрешил предаването на противокорабни ракети Blue Spear за
Коментари Харесай

Украйна ще получи израелски противокорабни ракети Blue Spear

Израел е разрешил предаването на противокорабни ракети " Blue Spear " за потребностите на армията на Украйна. Това твърди украинският публицист Ростислав Демчук, съгласно който договорката ще се реализира с посредничеството на Естония. 

Балтийската страна е купила няколко ракетни системи от израелския оръжеен производител Israel Aerospace Industries през октомври 2021 година Страната е поискала позволение от Йерусалим да съобщи една от тях на украинските въоръжени сили, които се отбраняват против съветската инвазия. 

Демчук оповестява, че Израел е дал зелена светлина за военната помощ. 

Blue Spear e ракетен комплекс с оптимален обсег от 300 км, като разрешава удари с висока акуратност против цели, намиращи се в морето. Може да се употребява при всевъзможни атмосферни условия. Според украинския публицист - Азербайджан и Финалндия също разполагат с този вид боеприпас. 

" Един сходен комплекс е задоволителен да потопи целия съветски флот в Черно море ", разяснява той. 

До този миг Израел и Естония не са коментирали обществено даването на ракетите. 

Естония разгласи, че е подготвена да даде военна помощ на Украйна в размер на 220 млн. евро. В началото на май външният министър на страната Ева-Мария Лииметс категорично съобщи, чеИзраел не е забранявал на страната да изнася тяхно въоръжение към Киев. 

" Смятам, че всяка страна, която има отбранителни ракети, би трябвало да помогне на Украйна и да подарява или продава въоръжение. Мисля, че това е доста значимо, тъй като Украйна се бори за демократичните полезности. Смятам, че те заслужават помощта на останалите демокрации в тази борба ", споделя още тя на 2 май, когато беше на посещаване в Израел. 

" Blue Spear " би могла да укрепи съществено украинската защита в южните райони при Черно и Азовско море.

Новината за разрешаването на износа идва малко след сериозния дипломатически скандал сред Русия и Израел поради антисемитски изявления на съветския външен министър Сергей Лавров, след който се наложи Владимир Путин да се извини персонално на израелския си сътрудник. 

Малко по-късно държавното управление на Нафтали Бенет за първи път даде сигнал, че разисква опциите за даване на военна помощ на Украйна. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР