Израел е получил списък с 14 жени и деца заложници,

...
Израел е получил списък с 14 жени и деца заложници,
Коментари Харесай

Още 14 израелски заложници ще бъдат освободени в замяна на 42 палестински затворници

Израел е получил лист с 14 дами и деца заложници, които в събота ще бъдат освободени от палестинското придвижване Хамас в подмяна на пандизчии, като част от оповестеното краткотрайно помирение, оповестиха управляващите в Тел Авив, представени от Ройтерс и Би Би Си.

Групировката Хамас е приета за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Израелски чиновници от региона на сигурността сега ревизират листата със заложници, заяви канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху , чието държавно управление даде обещание, че няма да приключи военните дейности, до момента в който не освободи всички останали живи заложници. 240 души бях отведени от Хамас при нападението против Израел на 7 октомври , когато бяха убити други 1200 .

Новината идва, откакто в първия ден от читиридневното помирение бяха. Групата беше изведена от Газа с ескорт на Червения кръст и предадена на египетските управляващи на граничния пункт " Рафах " . След това хората бяха превозени до Израел, с цел да преминат медицински прегледи и могат да се съберат с околните си.

Според Катар , с чиято помощ беше подписано краткотрайното помирение, в първия му ден са били освободени 13 израелци (някои от които с двойно гражданство), 10 тайландци и 1 филипинец - селскостопански служащи, работили в Южен Израел, когато били взети за заложници.

В подмяна 39 палестински дами и деца пандизчии бяха пуснати от израелски затвори. В събота се чака да бъдат пуснати още 42 .

В петък имаше тържества в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, с цел да поздравят първата група освободени пандизчии - 24 дами и 15 младежи. Те са упрекнати в редица закононарушения - от мятане на камъни до опит за ликвидиране, като някои от тях са били наказани, а други са очаквали правосъден развой.

Примирието разреши и да се усилят и доставките на гориво, газ за готвене, вода и други муниции за Газа, въпреки че към момента те са незадоволителни за потребностите на 2,3 милиона палестинци в анклава. Израел се съгласи през цялото помирение да разреши да се доставят по 130 000 литра гориво дневно за Газа, което да бъде употребявано за филантропични потребности.

Между израелци и палестинци от десетилетия съществува спор. Насилието от двете страни от време на време ескалира.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР