Израел е отхвърлил искането на САЩ да разреши на Берлин

...
Израел е отхвърлил искането на САЩ да разреши на Берлин
Коментари Харесай

Въпреки натиска на САЩ Израел отказа да даде на Украйна ракети

Израел е отхвърлил настояването на Съединени американски щати да позволи на Берлин да доставя на Украйна противотанкови ракети Spike, създадени в Израел, оповестиха американски и израелски публични лица пред Axios.

Ракетите, които се създават в Германия, са създадени по израелска технология. Съгласно лиценза Израел би трябвало да утвърди всяко прекачване на ракетите на трета страна. Генералният шеф на израелското МО Амир Ешел акцентира, че Израел не е склонен, тъй като страната дава на Украйна само не смъртоносно военно съоръжение.

От началото на руско-украинската война Израел последователно заема по-проукраинска позиция в изискванията на напън от страна на Съединени американски щати, като се пробва да балансира сред това да не разстрои държавните управления и във Вашингтон, и в Москва. Въпреки това Израел към момента не е изпратил на Украйна съвременни оръжия за бойните ѝ дейности, както направиха доста страни - членки на Европейски Съюз.

Когато министърът на външните работи Лапид осъди клането в Буча, осъществено при започване на април - кръвопролитие, за което се твърди, че е осъществено от съветски бойци, и затова е военно закононарушение - министърът на финансите Авигдор Либерман се опита да смекчи позицията на Израел, с цел да не ядоса съветското държавно управление.

" Всички ние осъждаме военните закононарушения ", съобщи Либерман пред Армейското радио в отговор на въпрос за клането в Буча. " Тук има взаимни обвинявания: Украйна упреква Русия, а Русия упреква Украйна... " Вместо да осъжда едната страна, той сподели: " Трябва да разберем, че там се води кървава война, и би трябвало да запазим моралната позиция на Израел и в това време нашите ползи ".

Преди това министър-председателят Нафтали Бенет осъди клането в Буча, без да упреква Русия във военни закононарушения.

По-рано този месец външният министър на Естония Ева-Мария Лиймец съобщи, че Израел не е забранил на балтийската страна да даде израелско оръжие на Украйна, обратно на известията, оповестени в някои медии.

" Досега сме получили позволение от всички страни на генезис за това, което искахме да дарим ", сподели Лиймец и добави, че " всяка страна, която има отбранителни ракети, би трябвало да поддържа Украйна и да подари или продаде оръжия. Мисля, че това е доста значимо, тъй като Украйна се бори за демократични полезности. Мисля, че те заслужават помощта на други демократични страни в тази битка ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР