Израел е натрупал нов дълг от около 30 милиарда шекела

...
Израел е натрупал нов дълг от около 30 милиарда шекела
Коментари Харесай

Израел твърди, че е натрупал дълг от 8 милиарда долара от началото на войната с Хамас

Израел е натрупал нов дълг от към 30 милиарда шекела (7,8 милиарда долара) от началото на войната с бойците на Хамас, заяви финансовото министерство в понеделник, представено от " Ройтерс ".

Малко повече от половината от тях - 16 милиарда шекела - е деноминиран в долари дълг, набран посредством излъчвания на интернационалните пазари, се споделя в известието.

В понеделник министерството събра още 3,7 милиарда шекела на локалния пазар в своя седмичен търг за облигации.

" Възможностите за финансиране на Държавата Израел разрешават на държавното управление да финансира изцяло и оптимално всички свои потребности ", сподели основният счетоводен отдел на министерството.

Войната, която стартира на 7 октомври, когато въоръжени мъже на Хамас нахлуха из израелските градове, внезапно увеличи разноските на Израел за финансиране на военните, както и за компенсиране на предприятия наоколо до границата и фамилии на жертви и заложници, взети от Хамас. В същото време приходите от налози се забавят.

В резултат на това Израел записва бюджетен недостиг от 22,9 милиарда шекела през октомври, скок от 4,6 милиарда през септември и увеличение на недостига през предходните 12 месеца до 2,6%.

Министерството съобщи, че ще продължи да работи " по всички канали, с цел да финансира дейностите на държавното управление, в това число всички потребности, произлизащи от... войната и икономическата и гражданска помощ за вътрешния фронт ".

Премиерът Бенямин Нетаняху даде обещание да " отвори крановете " , с цел да помогне на засегнатите от войната, което съгласно икономистите внезапно ще усили недостига и съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт до 2024 година

Но шефът на Bank of Israel Амир Ярон сподели, че държавното управление би трябвало да балансира " поддръжката на стопанската система и поддържането на постоянна фискална позиция ".

Агенциите за кредитен рейтинг към този момент предизвестиха, че могат да понижат рейтингите на Израел, в случай че индикаторите за дълга се влошат.

Главният счетоводител отхвърли известие в израелските медии, че страната ще кандидатства за заем от Bank of Israel за първи път от 1986 година насам.
 Бойци на Хамас нападат от болничното заведение
Бойци на Хамас нападат от болничното заведение " Ал-Кудс "

Евакуацията на пациенти от болничното заведение е невъзможна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР