Израел е изправен пред нарастващ международен натиск за разследване, след

...
Израел е изправен пред нарастващ международен натиск за разследване, след
Коментари Харесай

Израел пред нарастващ натиск да разследва смъртните случаи, свързани с хранителна помощ за Газа

Израел е изправен пред възходящ интернационален напън за следствие, откакто повече от 100 палестинци в Газа бяха убити, когато обезверени тълпи се събраха към камиони с филантропична помощ и израелските войски откриха огън в четвъртък.

Франция прикани за " без значение следствие " на събитията на бедствието, а Германия сподели, че израелската войска би трябвало " изцяло да изясни " какво се е случило.

Еманюел Макрон, френският президент, сподели, че цивилни са били „ набелязани от израелски бойци “ и прикани за неотложно преустановяване на огъня.

„ Дълбоко отвращение от изображенията, идващи от Газа, където цивилни са били цел на израелски бойци. Изразявам най-категоричното си наказание на тези стрелби и приканвам за истина, правдивост и ценене на интернационалното право “, разгласява той в X.

„ Ситуацията в Газа е ужасна. Цялото цивилно население би трябвало да бъде предпазено. Прекратяването на огъня би трябвало да бъде приложено неотложно, с цел да се разреши разпределянето на филантропична помощ. ", написа още той.

Израелски боен представител съобщи, че " десетки " хора са били убити в конфликт или прегазени от камиони, до момента в който са се опитвали да избягат. Той също сподели, че войските на Израелските отбранителни сили са " разкрили огън ", откакто са се почувствали застрашени.

Адмирал Даниел Хагари сподели: „ Десетки поданици на Газа бяха убити вследствие на пренаселеността, а палестинските камиони за жалост ги прегазиха по време на опит за бягство. Силите на IDF, които осигуряваха региона, минаха около тълпата и откриха огън единствено когато срещнаха заплаха, когато тълпата се придвижи към тях по метод, който заплаши силите. "

Той добави: „ Противно на обвиняванията, ние не стреляхме по лица, търсещи помощ, и не стреляхме по филантропичния ескорт от земята, нито от въздуха. “

На по-ранен брифинг израелски представител сподели, че бойци са стреляли по дребна група, която се е отдалечила от камионите и е заплашила контролно-пропускателен пункт.

На фона на разнообразни разкази за случилото се, Анналена Бербок, немският външен министър, сподели, че е шокирана от известията за случая. „ Хората желаеха филантропични доставки за себе си и фамилиите си и в последна сметка са мъртви. Докладите от Газа ме шокират. Израелската войска би трябвало да изясни изцяло по какъв начин е могла да се стигне до всеобщата суматоха и стрелбата “, написа тя в обществените мрежи.

Белият дом сподели, че гибелта на 112 обезверени души, търсещи храна за фамилиите си, е „ извънредно тревожна “.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър сподели пред кореспонденти, че Съединени американски щати „ незабавно търсят спомагателна информация какво тъкмо се е случило “ и че не всички обстоятелства са известни. Вашингтон ще „ упорства за отговори “, сподели той.

Рияд Мансур, палестинският дипломат в Организация на обединените нации, сподели, че на закрито изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Съединени американски щати са блокирали резолюция, препоръчана от Алжир, в която се споделя, че смъртните случаи са „ заради разкриване на огън от израелските сили “. От 15-те членове на съвета „ 14 членове поддържаха текста “, сподели Мансур след срещата.

Той добави: „ Това възмутително кръвопролитие е удостоверение за обстоятелството, че до момента в който Съветът за сигурност е неподвижен и се постановат вета, това коства живота на палестинския народ. “ Вашингтон три пъти блокира резолюциите на Съвета за сигурност за преустановяване на огъня в Газа.

В петък Стефан Сежурне, френският министър на външните работи, сподели пред France Inter: „ Ще желаяме пояснения и ще би трябвало да има без значение следствие, с цел да се дефинира какво се е случило. Франция назовава нещата с техните имена. Това важи, когато дефинираме Хамас като терористична група, само че също по този начин би трябвало да назоваваме нещата с техните имена, когато има зверства в Газа. Ако едно следствие заключи, че израелската пукотевица е военно закононарушение, тогава явно това става въпрос за правосъдната система “, сподели той.

Външният министър на Испания сподели, че " неприемливите " събития акцентират " неотложността на прекратяването на огъня ", до момента в който висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел изрази смут от " следващата кланица измежду цивилни в Газа, обезверено търсещи филантропична помощ ".

Саудитска Арабия остро осъди това, което назова „ ориентиране “ на невъоръжени цивилни. Кувейт и Обединените арабски емирства също излязоха с осъждения.

Катар предизвести, че " пренебрежението на Израел към палестинската кръв ще проправи пътя за разширяващ се цикъл на принуждение ".

Здравните управляващи в Газа споделиха, че минимум 112 души са били убити и 280 ранени, откакто израелските сили са разкрили огън по пункт за систематизиране на филантропична помощ.

Израелските военни споделиха, че е зародила „ навалица “, когато хиляди обезверени палестинци са обкръжили ескорт от 38 филантропични камиона, което е довело до десетки смъртни случаи и ранени, в това число някои, които са били прегазени от камионите.

Жертвите в четвъртък прибавиха към броя на жертвите в Газа, който съгласно ръководеното от Хамас здравно министерство надвишава 30 000, основно дами и деца.

Войната стартира след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, което докара до гибелта на близо 1200 души, най-вече цивилни. Около 250 души бяха взети за заложници.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР