Израел е имал атомно оръжие по време на Шестдневната война

...
Израел е имал атомно оръжие по време на Шестдневната война
Коментари Харесай

Израел е имал атомно оръжие през 1967 г. и е бил готов да го използва

Израел е имал атомно оръжие по време на Шестдневната война през 1967 година и е бил подготвен да го употребява в краен случай.

Това излиза наяве от сведения на Елие Гайслер, който е отговарял за отбраната на радиоактивния " пакет " по това време. Според журнала The Nonproliferation Review, където е оповестен коментарът на Гайслер, той е бил чиновник по радиационна отбрана, който е работил в " в скромна едноетажна постройка " в Гедера, която е била маскирана като " административни офиси и офиси за поддръжка ".

Според Елие Гайслер Израел е имал плутониево ядро за произвеждане на атомно оръжие, което е било прикрито на по-малко от 16 километра от Ашдод по време на войната.

Тихо се молех и си пожелавах в никакъв случай да не прибягваме до това ужасяващо откритие на човечеството. Много добре знаех, че политическото управление на тази страна, чиято политика беше и остава до през днешния ден, да не е първата, която се снабдява с нуклеарни оръжия в Близкия изток, ще употребява устройството в " краен случай ", написа Авнер Коен за журнала, като цитира Гайслер. Нито се удостоверява, нито се отхвърля, че Израел има нуклеарни оръжия.

Не за първи път се твърди, че израелците са имали нуклеарни оръжия по време на Шестдневната война и са се подготвяли да ги употребяват.

Според информация на " Ню Йорк таймс " през 1967 година израелските управляващи са се опитвали да сглобят атомно устройство и да го детонират на Синайския полуостров, с цел да предупредят египтяните и арабските страни. Победата на Израел предотвратява потреблението на нуклеарно оръжие във войната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР