Израел е готов да позволи незабавно“ на кораби да доставят

...
Израел е готов да позволи незабавно“ на кораби да доставят
Коментари Харесай

Израел е готов да допусне кораби с помощи пряко до Газа през хуманитарния коридор от Кипър

Израел е подготвен да разреши „ неотложно “ на кораби да доставят помощи до линията Газа по оферти кулоар от Кипър, сподели през днешния ден израелският министър на външните работи Ели Коен, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според схемата, препоръчана от Кипър през ноември, товарите ще минават ревизия в кипърското пристанище Ларнака, след което ще идват непосредствено в Газа на към 370 км от кипърския бряг, вместо да минават през Египет или през Израел.

Ако проектите се осъществят, това би било първото облекчение на морската обсада на Газа, наложена от Израел през 2007 година след идването на власт на „ Хамас “ в линията.

Доставките „ могат да стартират неотложно “, сподели Коен в изявление по радио 103 FM.

Той уточни съответно Англия, Франция, Гърция и Нидерландия като страните, които могат да обезпечат кораби за интервенцията, тъй като линията Газа не разполага с дълбоководно пристанище.

Коен отхвърли опцията филантропичните доставки да минават през израелското пристанище Ашдод.

Планът за директни филантропични доставки от Кипър за Газа беше показан от кипърския президент Никос Христодулидис на 9 ноември в границите на филантропична конференция в Париж. Гърция и Англия към този момент поддържаха самодейността.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР