Израел е готов да позволи на кораби да доставят помощ

...
Израел е готов да позволи на кораби да доставят помощ
Коментари Харесай

Израел е готов да допусне кораби с помощ до Газа

Израел е подготвен да разреши на кораби да доставят помощ до опустошената от войната Ивица Газа " неотложно " като част от препоръчан морски кулоар от Кипър, сподели израелският външен министър Ели Коен в неделя, като уточни четири европейски страни като евентуални участници, предава Ройтерс.

Съгласно съглашението,, товарът ще бъде подложен на инспекция за сигурност в кипърското пристанище Ларнака, преди да бъде откаран с ферибот до брега на Газа, на 370 км, а не през прилежащ Египет или Израел.

Ако проектът се реализира, това ще означи първото облекчение на израелската морска обсада, наложена на Газа през 2007 г ., откакто ислямистите от Хамас поеха контрола над палестинския анклав.

Израел разказа коридора като средство за преустановяване на цивилните си връзки с Газа , където води 12-седмична атака като възмездие за трансгранични убийства и отвличания от въоръжени лица на Хамас.

Със стотици хиляди разселени палестински цивилни, концепцията може също по този начин да способства до известна степен за осъществяване на, призоваваща за разширени механизми за филантропична помощ.

" Може да стартира неотложно ", сподели пред радиостанция 103 FM в Тел Авив, запитан за средиземноморския кулоар.

Той съобщи, че Англия, Франция, Гърция и Нидерландия са измежду страните с кораби, които могат да дебаркират непосредствено на крайбрежията на Газа, където липсва дълбоководно пристанище . Той наподобява загатна, че чака от тях да създадат това, вместо да трансферират помощ в Израел.

" Те желаеха от нас оборудването да пристигна през (израелското пристанище) Ашдод. Отговорът е не. Няма да пристигна през Ашдод. Няма да пристигна през Израел. Искаме делене (с Газа) , с надзор на сигурността. Това е задачата на този развой ", сподели Коен.

Към момента няма отговор от Лондон, Париж, Атина или Амстердам.

Англия и Гърция по-рано показаха поддръжка за кипърската самодейност, като, с цел да се приближат до крайбрежията на Газа, сподели почитан кипърски чиновник пред Ройтерс.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис също поддържа кипърския проект, който ще включва израелски сътрудници по сигурността, участващи в инспекциите в Ларнака.

" Към момента има морска обсада и в случай че подобен (хуманитарн) транспортен съд пристигна от Ларнака, това ще стане с нашето утвърждение ", сподели Коен. " Разбира се, това ще бъде предпазен кулоар, защото нямаме желание да застрашаваме английски или френски транспортен съд, който идва в съгласуваност с нас. "

Няколко европейски и арабски страни донори изпращат помощ в Газа през близкия египетски крайбрежен град Ал Ариш. Израел е взел участие в наблюдението на тези колета, което съгласно някои филантропични организации води до закъснение.

Кайро следи трафика през границата си с Газа и изключи всевъзможен приток на палестински бежанци. В събота Израел алармира, че като част от напъните си да демилитаризира анклава.
 Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид
Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Осъжда интервенцията в Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР